Η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζει τα εγκαίνια Τσίπρα στον Εύοσμο με την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου

Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, εξαγγέλοντας μάλιστα τη λειτουργία 239 Κέντρων Υγείας αστικού τύπου έως το τέλος του έτους. Ωστόσο η ΠΟΕΔΗΝ, ως συνήθως επικριτική για την κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της σχολιάζει τα εγκαίνια στην Θεσσαλονίκη περιγράφοντας την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την κατάσταση που αντίκρυσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:
Ο κος Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης να επιβραβεύσει τον ενταφιασμό της Δημόσιας Υγείας. Πέρυσι τέτοιον καιρό οι Υπουργοί του, υπόσχονταν ότι οι Δαπάνες της Δημόσιας Υγείας στο τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής θα συνέκλιναν με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή από 5% που είναι σήμερα θα διαμορφώνονταν πάνω από 7.5% του ΑΕΠ. Το 2ο Μνημόνιο που πολεμούσε ο κος Τσίπρας ως αντιπολίτευση, προέβλεπε Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 6% του ΑΕΠ.
Αντιθέτως ο κος Τσίπρας με το 4ο Μνημόνιο περιορίζει περαιτέρω τις Δημόσιες Δαπάνες της Υγείας. Τα προαπαιτούμενα της δεύτερης Αξιολόγησης προβλέπουν τον εξορθολογισμό περαιτέρω των δαπανών για τα Νοσοκομεία, την μείωση της δαπάνης για Υγειονομική Περίθαλψη, την μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, καθώς επίσης και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, την ιδιωτικοποίηση των διακομιδών του ΕΚΑΒ, ειδικά των δευτερογενών.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που περιήλθε η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη είναι η εικόνα που εμφανίζει το Κέντρο Υγείας ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και το ΕΚΑΒ Νόμου Λάρισας.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφτηκε την Τρίτη 9/5/2017 το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.
Ο πληθυσμός αναφοράς στο Κέντρο Υγείας είναι 50.000 και το καλοκαίρι διπλασιάζεται λόγω τουρισμού. Καθημερινά κατά μέσο όρο το επισκέπτονται 200 Ασθενείς.
Η Πρωτοβάθμια Μονάδα, πρώην ΕΟΠΥΥ της Ναυπάκτου, έκλεισε για να γλιτώσουν τα νοίκια. Οι εναπομείναντες Ιατροί και το λιγοστό προσωπικό στεγάζονται στο Κέντρο Υγείας. Έχουν απομείνει μόνο τρεις Ιατροί (Γενικός Ιατρός, Γυναικολόγος, Καρδιολόγος). Τι Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να κάνουν;
Τα ιατρικά μηχανήματα, Οφθαλμολογικά, Οδοντιατρικά εκατομμυρίων ευρώ, μεταφέρθηκαν και σκουριάζουν στις αποθήκες του Κέντρου Υγείας ελλείψη Ιατρών. Για να γλιτώνουν ψίχουλα από τα νυκτερινά και τις αργίες του προσωπικού αφήνουν ακάλυπτες τις βάρδιες. Μια Νοσηλεύτρια στην βάρδια κατά τις αργίες και τις νύκτες.
Τροποποίησαν το ωράριο ώστε η απογευματινή βάρδια να τελειώνει στις 10.00μμ για να μην παίρνουν μια νυκτερινή ώρα (11.00μμ) που στοιχίζει 3ευρώ.

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ – ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ
Διαχειριστικά προβλήματα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών, εκτάκτων περιστατικών αν και το Κέντρο Υγείας διαθέτει Ασθενοφόρο καθ’ όλο το 24ωρο.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις των Ασθενών για διακομιδή χτυπάνε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Από εκεί οι Ασθενείς παραπέμπονται να τηλεφωνήσουν στο Κέντρο Υγείας για Ασθενοφόρο. Χάνεται πολύτιμος χρόνος στα διαδικαστικά. Κινδύνεψαν Ασθενείς από την καθυστέρηση, όπως μας περιέγραψαν οι Ιατροί και οι Διασώστες του Κέντρου Υγείας.
Ενδεδειγμένη λύση είναι οι κλήσεις (166) να κτυπάνε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Πάτρας.
Μεγάλη είναι η έλλειψη υλικών (αναλωσίμων, υγειονομικού υλικού) λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το χειμώνα δεν είχαν πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε καν χαρτί υγείας.
Οι Οδοντίατροι μας κατήγγελλαν ότι την Τρίτη 9/5/2017 τους έδωσαν από τέσσερα ποτηράκια για να ξεπλένουν το στόμα τους οι Ασθενείς. Ζήτησαν και άλλα γιατί δεν έφταναν και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα.Με δωρεές και εράνους οι εργαζόμενοι προσπαθούν να προμηθευτούν τα αναγκαία. Δεν υπάρχει τεχνική υποστήριξη. Οι βλάβες δεν επισκευάζονται.
ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΡΩΜΈΝΟ ΑΠΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ
Το χειρότερο όλων που μας κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι είναι ότι το πάτωμα του Κέντρου Υγείας είναι στρωμένο με πλακάκια αμιάντου. Πολλά εξ αυτών εμφανίζουν φθορές και καθίστανται άκρως επικίνδυνα για τους Ασθενείς και το προσωπικό, καθότι υπάρχει κίνδυνος εισπνοής κατεστραμμένου αμιάντου. Χιλιάδες αιτήματα του προσωπικού προς την Υγειονομική Περιφέρεια για κάλυψη του δαπέδου με κανονικά πλακάκια, παραπέμπονται στις καλένδες, επικαλούμενοι το κόστος.Ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
Για λίγα ευρώ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Ασθενών και του προσωπικού.
Κατά τα άλλα μεταρρυθμίζετε η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και εγκαινιάζεται από τον κο Τσίπρα σήμερα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου επιδιώκουν να ταυτοποιήσουν την διάλυση των καταργημένων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Να καταγράψουν όποιες Μονάδες λειτουργούν σήμερα και την κάλυψη της ζήτησης να την αναθέσουν στον ιδιωτικό τομέα. Εφαρμόζουν διατάξεις του 3ου Μνημονίου που ορίζουν την οριοθέτηση των δυνατοτήτων των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την κάλυψη της ζήτησης από τον Ιδιωτικό τομέα. Το ρόλο του οικογενειακού Ιατρού θα τον ασκούν ιδιώτες Ιατροί. Φυσικά θα τους πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες. Ως γνωστό τα βιβλιάρια Ασθενείας είναι κουρελόχαρτα σήμερα.
Και όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αύξησε την υγειονομική περίθαλψη στους μισθούς και τις συντάξεις 2%. Χαράτσωσε 800εκατ.ευρώ τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και καλούνται να πληρώνουν και την υγειονομική περίθαλψη. Παρά ταύτα οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.