Ψιλά γράμματα για τη ΔΕΗ και τα αντισταθμιστικά

Το φράγμα της ΔΕΗ στο Καστράκι

Τελικά τι συμβαίνει με τα ανταποδοτικά/αντισταθμιστικά του Αχελώου; Ποιον να πιστέψουμε την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ή τον πρόεδρο της ΔΕΗ;

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Vestager στην απάντησή της στον Ευρωβουλευτή του “Ποταμιού” Γ. Γραμματικάκη τόνισε ότι η απόδοση ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται από παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Στην Ελλάδα τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (15 MW και άνω), όπως αυτά του Αχελώου, έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή ανταποδοτικού τέλος. Σύμφωνα όμως με την Επίτροπο, διαφοροποίηση των τελών αποτελεί αθέμιτη διάκριση εκτός εάν συντρέχει αντικειμενικός λόγος.

Υπάρχει λοιπόν το ερώτημα είναι αντικειμενικός λόγος το ό,τι ιδιοκτήτης των υδροηλεκτρικών είναι ΔΕΗ; Μπορεί ο Πρόεδρός της στην απάντησή του που αποκλειστικά δημοσιεύσε το ΑγρίνιοCulure.gr να ισχυρίζεται ότι δεν έχει νομική υποχρέωση η ΔΕΗ για παροχή αντισταθμιστικών, όμως όταν η Ε.Ε. επιβάλλει τη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και όταν επί δεκαετίες η μονοπωλιακή ΔΕΗ δεν κατέβαλλε αντισταθμιστικά/ανταποδοτικά τέλη στις τοπικές κοινωνίες, μάλλον υπάρχει αντικειμενικός λόγος για την καταβολή τους.

Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη μετά και τις ζημιές που υπέστη η ΔΕΗ την κατολίσθηση στα λιγνιτορυχεία στην περιοχή του Αμύνταιου μάλλον το ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος ισχύει.