Τους γιατρούς “έδειξε” ο διοικητής παρά την ελλιπή οργάνωση του ΤΕΠ [HDvideo]

Εκ νέου εξαγγελίες για κανονισμό λειτουργίας και διαλογή στα Επείγοντα
Αποπομπή γιατρών από το ΤΕΠ και ΕΔΕ για τις καταγγελίες ανακοίνωσε ο διοικητής
Συνέντευξη Τύπου από το διοικητή για τις καταγγελίες περί ιατρικής αμέλειας
Nα διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο νοσοκομείο Αγρινίου τόσο σε σχέση με τις καταγγελίες για θανάτους από ιατρική αμέλεια, τόσο όσον αφορά τις σχέσεις του ιδίου με την πλειονότητα των ιατρών και των εργαζομένων, επιχείρησε με συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε σήμερα ο διοικητής του νοσοκομείoυ Δ. Μιχάλης.

Ο Δ. Μιχάλης επί του θέματος των καταγγελιών περί ιατρικής αμέλειας επιχείρησε σε όλη τη συνέντευξή του να επιρρίψει ουσιαστικά την αποκλειστική ευθύνη για τα περιστατικά στους γιατρούς, βάζοντας όμως με διπλωματικό τρόπο και ένα ερωτηματικό από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ΕΔΕ που θα διαλευκάνουν πλήρως την κάθε καταγγελία ξεχωριστά. Σε κάποια μάλιστα αποστροφή του λόγου του ανέφερε χαρακτηριστικά “αν και γιατρός, δεν κάνω ιατρικούς χειρισμούς”… Για θέματα, ωστόσο, όπως η εφαρμογή του μέτρου της διαλογής στα Επείγοντα, η μη υπάρξη κανονισμού λειτουργίας των ΤΕΠ, που είναι ευθύνη της διοίκησης, ο Δ. Μιχάλης προχώρησε εκ νέου σε εξαγγελίες παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει τα ηνία του νοσοκομείου εδώ και 16 μήνες περίπου. Aξίζει πάντως να παρατηρήσει κανείς ότι η δημοσιοποίηση από πλευράς του Δ. Μιχάλη του γεγονότος ότι πριν καν ολοκληρωθούν οι ΕΔΕ επιβλήθηκαν κιόλας διοικητικά μέτρα κατά γιατρών που εμπλεκονται στη διαχείριση συγκεκριμένων περιστατικών στα πλαίσια μιας προκαταρκτικής διερεύνησης, μπορεί να ερμηνευτεί πως ουσιαστικά “δείχνει” στις οικογένειες των θανόντων το δικαστικό δρόμο…

διοικητήςΟ Δ. Μιχάλης ανακοίνωσε πως εν είδει διοικητικού μέτρου έθεσε τρεις γιατρούς που εμπλέκονται σε δύο περιστατικά για τα οποία καταγγέλλεται ιατρική αμέλεια εκτός του τμήματος επειγόντων περιστατικών, ενώ παράλληλα διατάχθησαν οι σχετικές ΕΔΕ για τη διερεύνηση των καταγγελιών. Μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η καταγγελία που δημοσίευσε το ΑγρίνιοCulture.gr σχετικά με το θάνατο ενός 57χρονου Αγρινιώτη, που καταγγέλλεται ότι με καθυστέρηση αρκετών ωρών διαγνώστηκε με ρήξη κοιλιακής αορτής και διακομίστηκε από το Νοσοκομείο Αγρινίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ΜΗ διασωληνωμένος(!) παρότι ευρίσκονταν ήδη σε κατάσταση υποογκαιμικού σοκ. Παράλληλα ανακοινώθηκε από το διοικητή ότι όσον αφορά την περίπτωση του θανάτου του νεαρού Σπ. Μπάθα μετά από τροχαίο, είχε γίνει η προκαταρκτική και έχει ανατεθεί από την 6η ΥΠΕ η ΕΔΕ σε άλλο γιατρό πέραν του νοσοκομείου Αγρινίου και αναμένεται το πόρισμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η “αποπομπή” τριών γιατρών από τα ΤΕΠ στα πλαίσια προκαταρκτικής διερεύνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των γιατρών του νοσοκομείου Αγρινίου που μιλούν για στοχοποίηση των γιατρών προτού υπάρξει ολοκληρωμένη διερεύνηση των καταγγελίων. Ο Δ. Μιχάλης στη συνέντευξή του ανέφερε πως “παρά του ότι συμμεριζόμαστε τον πόνο και την αγωνία των συγγενών δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τις απόψεις τους εάν δεν ελέγξουμε τα πραγματικά περιστατικά. Όταν τα περιστατικά έγιναν γνωστά στη διοίκηση ξεκίνησε η έρευνα. Η έρευνα έχει διάφορους τρόπους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συλλογή πληροφοριών με προφορικές συνεντεύξεις και έγγραφες εξηγήσεις. Αυτό το στάδιο έχει ολοκληρωθεί και στις δυο περιπτώσεις (τον θάνατο 62χρονου από περιτονίτιδα και τον θάνατο 57χρονο με ρήξη κοιλιακής αορτής). Σε αυτό το πρώτο στάδιο μπορεί κανείς να καταλήξει σε συμπεράσματα και να κρίνει ποιοι έπεσαν σε παραπτώματα ή αν παρέπεσαν όπως ακόμη και να προχωρήσει στην πειθαρχική διαδικασία, της κλήσης σε απολογία.” Αναφορικά λοιπόν με αυτές τις δύο ΕΔΕ ο Δ. Μιχάλης ανέφερε ότι “η διαδικασία ξεκίνησε τώρα και νομίζω δεν έχουν κληθεί ακόμη άνθρωποι να καταθέσουν, αλλά είναι μια διαδικασία που θα τρέξει το συντομότερο δυνατό. Αυτό το κάνουμε διότι συμμεριζόμαστε την αγωνία του πολίτη αλλά συγχρόνως θέλουμε να είμαστε και δίκαιοι. Δίκαιοι γιατί το ιατρικό λάθος υπάρχει στη φύση της άσκησης της ιατρικής. Αυτό που αναζητούμε είναι αν υπήρξαν ιατρικά λάθη. Κι αν υπήρξαν είχαν να κάνουν με την φύση της ιατρικής ή με αδιαφορία και αμέλεια υγειονομικών;”

Στα περί στοχοποιήσης των γιατρών με την αποπομπή τους από το ΤΕΠ ο Δ. Μιχάλης απάντησε σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Η διοίκηση επέλεξε προκειμένου να γίνει η έρευνα αντικειμενικά κάποιους γιατρούς οι οποίοι ήταν πρωταγωνιστέςστη διαχείριση αυτών των περιστατικών να τους ζητήσει να μην συμμετέχουν στη διαδικασία των ΤΕΠ έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα. Ξεκαθαρίζω ότι αυτό είναι διοικητικό μέτρο. Διοικητικό μέτρο καθαρά δεν προδικάζει ευθύνη των ανθρώπων αυτών. Ψάχνω αυτό το χώρο να δω αν εδώ υπήρξε “ανωμαλία”. Όσοι τον λειτουργούν αυτό το χώρο θα κάτσουν στην άκρη μέχρι να δω τι συνέβη”. Στη συνέχεια μάλιστα πρόσθεσε : “Δεν φωτογραφίζει καμία ευθύνη η συγκεκριμένη διοικητική ενέργεια. Φωτογραφίζει μόνο την πρόθεση μας να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Εάν προκύψουνευθύνες να είστε σίγουροι ότι εγώ θα είμαι ο τελευταίος που δεν θα κάνω αυτό που πρέπει. Δηλαδή την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται.”

Ωστόσο ο Δ. Μιχάλης θέλησε να διευκρινίσει πως τα περιστατικά των καταγγελιών ιατρικής αμέλειας δεν θα πρέπει να αμαυρώνουν την εικόνα του νοσοκομείου. “Σε ένα νοσοκομείο, όπως το δικό μας, παράγεται ένα έργο το οποίο δεν είναι απλώς καλό είναι πάρα πολύ καλό. Για μένα η ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης, η ικανότητα από πλευρά τέχνης και γνώσης του ιατρικού σώματος του νοσοκομείου βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλό σημείο. Αυτή η άσχημη η ζοφερή εικόνα που βγήκε ήταν λόγω της συγκυρίας μαζεμένων περιστατικών τα οποία είπαμε θα ελεγχθούν” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “αν υπάρχει αμέλεια θα αποδοθεί η ευθύνη, αλλά κι αν υπάρχει στατιστικά βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο και δεν πρέπει χάρη τυχόν αμελείας που μπορεί να υπήρξε να απαξιώνουμε και να μηδενίζουμε όλο το έργο του νοσοκομείου. Έφτασε η Αγρινιώτικη κοινωνία αυτή τη στιγμή από τον τρόπο που διαχέθηκε η πληροφορία να αισθάνεται ότι εκεί κάτω καλύτερα να σε γιατρέψει ο θυρωρός και όχι ο γιατρός. Δεν είναι έτσι…”

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Δ. Μιχάλης, επιβεβαίωσε την πληροφορία που ήθελε ένας εκ των τριών γιατρών που απομακρύνθηκε από το ΤΕΠ να υπέστη καρδιακό επεισόδιο, όταν του γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Διοίκησης και νοσηλεύεται πλέον στην Πάτρα…

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Δ. Μιχάλη: