Έκθεση για την Ευζωνική στολή στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου

H ΔΙΚΕ (IV ΜΠ) στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και ανάδειξης της ιστορίας μας , θα οργανώσει έκθεση πινάκων με θέμα «Η Ευζωνική στολή – Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ι. Μυλωνά», στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου. Την εν λόγω έκθεση διαθέτει το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας – Προεδρικής Φρουράς, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τους Εύζωνες, το πλέον ιστορικό επίλεκτο σώμα του στρατού μας. Η έκθεση, θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 15 Φεβρουαρίου και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΚΘΕΣΗΣ
Η εξέλιξη της στολής του Εύζωνα από το 1821 μέχρι σήμερα και η εναρμόνισή της με την εποχή, τον τόπο και τις πολιτικές συνθήκες αποτυπώνεται στην έκθεση με πίνακες ζωγραφικής του ζωγράφου- ενδυματολόγου Γιάννη Μυλωνά.
Η διοργάνωση της έκθεσης είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς.
Η σειρά των έργων έχει προκύψει μετά από πολυετή έρευνα του ζωγράφου, ο οποίος είναι και ενδυματολόγος και η έκθεση έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα έχει μοναδικότητα, σημείωσε ο επιμελητής της. Οι πίνακες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, ώστε να φαίνεται η ιστορική διαδρομή της ενδυμασίας με τους αμέτρητους συμβολισμούς. Η Ευζωνική στολή εμφανίζεται ουσιαστικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, όταν η φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζεται ο πίνακας με τη στολή που φορούσε ο Κολοκοτρώνης, όταν υπηρετούσε ως ταγματάρχης στα Ιόνια Νησιά, στο σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών. Παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων επέρχεται μια πλήρης αλλαγή, η στολή γίνεται χακί, όπως οι στρατιωτικές στολές. Ανάλογα με την αλλαγή του πολιτεύματος, βασιλεία ή δημοκρατία αλλάζει το έμβλημα, το σήμα στο φάριο (το καπέλο, το οποίο σε διαφορετικές περιόδους έφερε εθνόσημο ή βασιλική κορώνα), ή αλλάζει ο οπλισμός.
Σκοπός της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι να «ταξιδέψει» η έκθεση σε όλη την Ελλάδα και έχει δημιουργήσει μία ειδική κινητή συλλογή, που θα παρουσιαστεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις.