Εκδηλώσεις ενημέρωσης στο Θέρμο με θέμα τα ζώα συντροφιάς

Συνδιοργάνωση από τους Δήμους Αγρινίου, Θέρμου και το Κέντρο Κοινότητας
Μια ενδιαφέρουσα ολοήμερη εκδήλωση με θέμα ‘Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς’ πραγματοποιήθηκε στις 4/2/2019 ημέρα Δευτέρα στο Θέρμο.

Ειδικότερα το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του Θέρμου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ζώα συντροφιάς σε 150 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου. Το πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με γενικό τίτλο ‘Αγαπάμε τα ζώα δημιουργούμε πολιτισμό’ υλοποιείται με επιτυχία από το 2016 και αφορά στην εκπαίδευση, προώθηση και ανάπτυξη της ιδέας της ζωοφιλίας με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών ώστε να αντιμετωπίζουν τα ζώα με προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον. Πραγματοποιείται μετά από την έγκριση υλοποίησής του από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νιας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, παρουσία του Δ/ντη του σχολείου κ. Χριστόπουλου και των δασκάλων του δημοτικού σχολείου Θέρμου, υπάλληλοι του Δήμου Αγρινίου από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής (Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος, Θεοδώρα Παπαβασίλη Οικονομολόγος Διοικητικός, Χατζηαγάπη Βασιλική, Γεωπόνος, Σταμάτης Χρήστος, τεχνολόγος γεωπόνος) και ο κτηνίατρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, υπεύθυνος σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, Αντιδήμαρχος Ιωάννης Φαρμάκης, ενημέρωσαν τους μαθητές για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και τις υποχρεώσεις των Δήμων. Η ενημέρωση περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για τη σωστή συμπεριφορά προς τα ζώα συντροφιάς (αδέσποτα και δεσποζόμενα). Επιπλέον, διατέθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό i) του Δήμου Αγρινίου σχετικό με τις υποχρεώσεις των Δήμων και των πολιτών για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ιι) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων www.oie.int που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπ. Α. Α. Τ, http://minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/pets/3642-filozoia.

Το απόγευμα ακολούθησε ημερίδα στο Σεμιναριακό Κέντρο του Δήμου Θέρμου και ώρα 5:00 μ. μ.. Η ημερίδα απευθυνόταν σε όλους τους δημότες και είχε ως σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα που σχετίζονται με τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, αλλά και τα αδέσποτα για την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησής τους.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Θέρμου. Σπύρος Κωνσταντάρας και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε Θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Κοντογιάννης αναφερόμενοι στην άριστη συνεργασία των δύο Δήμων σε θέματα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς καθώς επίσης και στη σημαντικότητα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα.

Ακολούθησε ομιλία από την Αντιδήμαρχο Δήμου Θέρμου Ιωάννα Καλημέρη, αναφερόμενη στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Θέρμου. Κατόπιν, ο Κτηνίατρος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγρινίου Ιωάννης Φαρμάκης αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των κυνηγών για τους κυνηγετικούς σκύλους και σε θέματα υγείας και μέτρα προφύλαξης. Την εκδήλωση έκλεισε η Γεωπόνος Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, κ. Βασιλική Καραπαπά αναφερόμενη στη νομοθεσία για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση στο θέμα της ορθής διαχείρισης.