Το γυρισμένο στο Μεσολόγγι «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» στην 69η Μπερλινάλε

Παγκόσμια πρεμιέρα για «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»
«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο «Πανόραμα» του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Στο επίκεντρο της ιστορίας δύο γυναίκες: μία αστυνόμος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, της οποίας οι άνδρες που δουλεύουν γύρω της αποφασίζουν να της “τελειώσουν την καριέρα”. Την στέλνουν σε μια μικρή πόλη στη μέση του πουθενά να γίνει διοικητής του αστυνομικού τμήματος. Τη συναντάμε μετά από δέκα χρόνια, αλκοολική, ένα κινούμενο σκάνδαλο για τη μικρή κοινωνία. Η δεύτερη ηρωίδα είναι μία εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Έχει μια πολύ καταπιεστική σχέση με τον αδελφό της, που είναι τραγουδιστής στο τοπικό σκυλάδικο. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω κάτω στην επαρχιακή πόλη, οι πορείες των δύο γυναικών, που μέχρι χθες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, αρχίζουν μοιραία να συγκλίνουν. Δύο γυναίκες στο λάθος μέρος, την σωστή στιγμή.

Mια ταινία που η "σπονδυλική της στήλη" είναι θρίλερ

Για πρώτη φορά η τανία δεν εντάσσεται μόνο στην κατηγορία arthouse drama, αλλά και στην κατηγορία θρίλερ, ένα είδος που λατρεύει ο Σύλλας Τζουμέρκας: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που για πρώτη φορά έκανα μια ταινία που η “σπονδυλική της στήλη” είναι καθαρά αυτό που λέμε θρίλερ. Αυτό είναι κάτι που ήθελα πάρα πολύ να κάνω. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι με συγκινεί πολύ η ιστορία αυτών των δύο γυναικών, που πρέπει να πολεμήσουν σαν να μην υπάρχει αύριο, με όλες τους τις δυνάμεις, με όλο τους το σώμα, με όλη τους την ψυχή για να γλιτώσουν από μια βαλτώδη συνθήκη, στην οποία έχουν βρεθεί και να μπορέσουν να βρουν τον εαυτό τους».

Για τρίτη φορά ο Σύλλας Τζουμέρκας εστιάζει την προσοχή του σε γυναικείους χαρακτήρες και πώς αντιδρούν σε ακραίες καταστάσεις. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αγγελική Παπούλια και η Γιούλα Μπούνταλη, πρωταγωνίστριες της «Έκρηξης» και της «Χώρας Προέλευσης» αντίστοιχα:«Εμένα μου αρέσουν πολύ οι γυναικείοι χαρακτήρες. Τους γράφω με μεγάλο κέφι, νομίζω μεγαλύτερο από τους ανδρικούς. Μου αρέσει πάρα πολύ να βρίσκονται σε συνθήκες πολεμικές. Όλες οι ηρωίδες που έχω φτιάξει για τις ταινίες μου είναι πάντα σε μια συνθήκη μάχης. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Η διαφορά είναι ότι η βία ήταν υφέρπουσα, πολλές φορές ξεσπούσε στις προηγούμενες ταινίες. Εδώ έχει πολύ αίμα».

Υπάρχει βέβαια ένα αόρατο νήμα που συνδέει αυτή την ταινία, με τις δύο προηγούμενες κινηματογραφικές παραγωγές του σκηνοθέτη, την «Χώρα Προέλευσης» και την «Έκρηξη», όπως μας εξηγεί ο Έλληνας σκηνοθέτης:«Η Χώρα Προέλευσης ήταν μια ταινία που εκτυλισσόταν πριν από την κρίση. Μιλούσε γι’ αυτό το οποίο θα ξεσπούσε, πριν γίνει. Το Blast (η Έκρηξη) είναι μια ταινία που αυτά ξεσπούν και είναι ένα καθαρτήριο. Εδώ τώρα βρισκόμαστε στον βάλτο μετά από όλα αυτά. Βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο στον βάλτο της σύγχρονης Ευρώπης».

«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφουν η Γιούλα Μπούνταλη με τον Σύλλα Τζουμέρκα στην τρίτη τους κινηματογραφική συνεργασία, ενώ στο πρωτότυπο σάουντρακ, συμπράττουν τρεις ετερόκλητοι καλλιτέχνες: ο Σουηδός Jean-Paul Wall, οι σταθεροί συνεργάτες του Τζουμέρκα drog_A_tek, και ο Φοίβος στην πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία. Η ταινία, όπως και οι προηγούμενες του σκηνοθέτη, είναι μια παραγωγή της Μαρίας Δρανδάκη της Homemade Films, σε συμπαραγωγή με τους Τίτους Κρέγιενμπεργκ, Έλεν Χάβενιθ και Ούλε Βίρενχεντ από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία αντίστοιχα. Τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η New Europe Film Sales, ενώ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη StraDa Films.

πηγή : euronews.gr