Ιδρύεται ευρωπαϊκή υπηρεσία που θα φροντίζει τους κοινοτικούς μετανάστες

Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την ίδρυση ευρωπαϊκής υπηρεσίας εργeuασίας (ELA).Η υπηρεσία θα είναι αρμόδια για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κοινοτικών μεταναστών που μετακινούνται ανάμεσα στα κράτη-μέλη για επαγγελματικούς λόγους, σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η υπηρεσία θα φροντίζει για την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και για κοινούς ελέγχους, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, απάτης και κατάχρησης των ασφαλιστικών ή προνοιακών παροχών.

Η Κομισιόν εκτιμά πως περίπου 17 εκατομμύρια ευρωπαίοι κατοικούν ή εργάζονται σε κάποιο κράτος μέλος που δεν είναι η πατρίδα τους. Εξ αυτών τα 12,4 εκατομμύρια είναι σε ηλικία εργασίας. Η δημιουργία της ELA είναι εν πολλοίς προϊόν της διετούς σύγκρουσης ανάμεσα σε πλούσια δυτικοευρωπαϊκά και φτωχότερα ανατολικά κράτη όσον αφορά τα δικαιώματα εργαζόμενων που μετακινούνται για μικρά χρονικά διαστήματα.

Η Γαλλία είχε παλέψει ιδιαίτερα εναντίον της πρακτικής ανατολικοευρωπαϊκών εταιρειών να στέλνουν χαμηλόμισθους υπαλλήλους για δύο χρόνια σε θέσεις στην δυτική Ευρώπη, όπου οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι – το αποκαλούμενο «posting».Το Παρίσι υποστήριζε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο πλήττεται το γαλλικό εργατικό δυναμικό λόγω αθέμιτου φθηνού ανταγωνισμού.

Η συμφωνία για την δημιουργία του ELA θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και στην συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Πηγή: skai.gr