Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου από ψηλά

Μερικές εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά, εξασφάλισε ο φακός του φωτογραφικού πρακτορείου «Eurokinissi», από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η Κυνία λίμνη όπως την ονόμαζε ο Στράβωνας, είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας, αφού έχει μέγιστο μήκος περίπου 27.300 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14.800 μέτρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για παραθαλάσσια λίμνη με θαλασσινό νερό, που βρίσκεται πριν την ηρωική πόλη, και εκτείνεται από τις εκβολές του Ευήνου, μέχρι τους πρόποδες του όρους Κατσιλάρη προς το Ιόνιο Πέλαγος.

Χωρίζεται από την ανοικτή θάλασσα του Πατραϊκού Κόλπου από ένα παράκτιο διάζωμα, ύψους μέχρι 80 εκατοστά από τη μέση στάθμη της θάλασσας, που δημιούργησαν οι προσχώσεις των ποταμών Ευήνου και Αχελώου. Τα φερτά υλικά των ποταμών σιγά σιγά μετέτρεψαν την κλειστή λεκάνη σε μια ρηχή λιμνοθάλασσα, οριοθετημένη από τον Πατραϊκό κόλπο από στενά αμμώδη νησιά.

Το μεγαλύτερο βάθος της λιμνοθάλασσας αυτής φτάνει τα 5-6 μ., αλλά στα περισσότερα σημεία της το βάθος δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Κοντά στις ακτές το βάθος φτάνει το 0,1 του μέτρου και γι’ αυτό είναι πρόσφορος τόπος για αλυκές.

Είναι επίσης ένας τόπος που σφύζει από ζωή, με περισσότερα από 280 είδη πουλιών να καταγράφονται στην περιοχή, δηλαδή περίπου το 75% του συνολικού αριθμού των ειδών της Ελλάδος.

Περίφημο είναι το αβγοτάραχό της που βγαίνει από τον θηλυκό κέφαλο που λέγεται μπάφα.

Εικόνες: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ