Yπ. Υποδομών: Προβλήματα λόγω των αποστραγγιστικών που δεν καθάρισαν οι αρμόδιοι

Aπάντηση στα περί κατασκευαστικών ατελειών στα πρώτα 15χλμ του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο-Αμβρακία, που είναι έτοιμα να αποδοθούν στην κυκλοφορία, δίνει η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Πρόσφατα στο νέο παράδρομο του αυτοκινητοδρόμου στο ύψος του κόμβου με την Πάλαιρο μετά από έντοντες βροχοπτώσεις ο παράδρομος μετατράπηκε σε λίμνη, καθώς τα όμβρια που περνούν από τον αγωγό απορροής υδάτων που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του δρόμου καταλήγουν στον παράδρομο, με αποτέλεσμα να λιμνάζει.

Το Υπουργείο Υποδομών, ωστόσο, σε έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το ΑγρίνιοCulture.gr απορρίπτει τα περί «κατασκευαστικής ατέλειας» σημειώνοντας πως τα προβλήματα προέκυψαν εξ αιτίας της υφιστάμενης κατάστασης των αποστραγγιστικών τάφρων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες χρήζουν άμεσου καθαρισμού από τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα αναφέρει πως “ο ανάδοχος προέβει στις απαιτούμενες ενέργειες, που έδωσαν μερική λύση στο πρόβλημα τοπικά” και εξηγεί πως “προϋπήρχαν τα προβλήματα απορροής σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων και η αντιμετώπιση τους απαιτεί γενικότερες παρεμβάσεις σε απομακρυσμένες από τo έργο περιοχές και πιθανώς απαλλοτριώσεις εκτάσεων”.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών:

Αναφορικά με την συσσώρευση ομβρίων υδάτων σε παράπλευρη οδό του νέου αυτοκινητοδρόμου, που παρατηρήθηκαν κατόπιν των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Στην αναφερόμενη περιοχή, δεν πρόκειται για «κατασκευαστική ατέλεια στο νέο δρόμο», όπως διατυπώνεται στην αναφορά, αλλά υπήρξε πρόβλημα απορροής ομβρίων και συσσώρευσης υδάτων σε τμήμα του καταστρώματος στην θέση της Ιρλανδικής διάβασης της παράπλευρης οδού (ΔSR4). Στην ιρλανδική διάβαση η οποία κατασκευάστηκε σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, προβλέπεται η παροχέτευση όμβριων καθέτως της οδού η οποία αναπόφευκτα κατακλύζεται κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, παρουσιάστηκαν δυσχέρειες στις μετακινήσεις μέσω του παραδρόμου λόγω συσσώρευσης των ομβρίων που προέκυψε, εξ αιτίας της υφιστάμενης κατάστασης των αποστραγγιστικών τάφρων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες διαπιστώνεται ότι χρήζουν άμεσου καθαρισμού από τους αρμόδιους φορείς.Με την διαπίστωση του εν λόγω προβλήματος, άμεσα δόθηκε έγγραφη εντολή στον ανάδοχο του έργου για την εξέταση και την αντιμετώπισή του. Ο ανάδοχος προέβει στις απαιτούμενες ενέργειες, που έδωσαν μερική λύση στο πρόβλημα τοπικά.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, πραγματοποιήθηκε με καθαρισμό και εκβάθυνση της υφιστάμενης χωμάτινης τάφρου κατά μήκος της υφιστάμενης οδού και πέραν του εύρους κατάληψης του έργου, καθώς και εκτεταμένη διάνοιξη και καθαρισμό υφιστάμενων τάφρων της περιοχής με τη χρήση μηχανικών μέσων για την αποτελεσματικότερη απορροή των ομβρίων υδάτων.

Οι κατασκευές στον αυτοκινητόδρομο έγιναν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες του έργου, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν γενικά την αποχέτευση των ομβρίων και τα πλημμυρικά φαινόμενα του συνόλου της ευρύτερης περιοχής. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι επίπεδη γειτνιάζει με βαλτώδεις εκτάσεις, προϋπήρχαν τα προβλήματα απορροής σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων και η αντιμετώπιση τους απαιτεί γενικότερες παρεμβάσεις σε απομακρυσμένες από τo έργο περιοχές και πιθανώς απαλλοτριώσεις εκτάσεων. Αυτά αποτελεί αντικείμενο ειδικότερης μελέτης, η σύνταξη της οποίας, καθώς και η εφαρμογή των λύσεων που θα προκύψουν, δεν αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της περαιωθείσας εργολαβίας και στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας.