Η νοοτροπία του “οι αριστεροί δεν γίνεται να φταίμε ποτέ και για τίποτα”

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις ευρωεκλογές και θα χάσει τις εθνικές εκλογές για μια πληρώρα λόγων. Όλα έπαιξαν ρόλο: και η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και το ύφος της εξουσίας και η κόπωση των πολιτών. Όλα όμως καταλήγουν στο γεγονός ότι το μπουλούκι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αίσθηση της ευθύνης.

Οι συριζαίοι διακρίνονται από μια γενικότερη νοοτροπία «αριστερού κουτσαβακισμού», από μια αποκρουστική λογική που λέει «εμείς είμαστε αριστεροί και δεν απολογούμαστε σε κανέναν». Με αυτή τη λογική στο ΣΥΡΙΖΑ είχαν μάλλον την… αυταπάτη πως δεν θα έρθει ποτέ η ώρα να δώσουν λόγο για τα πεπραγμένα τους. Αυτό φάνηκε περίτρανα, όταν μετά την ήττα επιχείρησαν να πετάξουν από πάνω τους οποιαδήποτε ευθύνη. Αρχικά είπαν πως ουσιαστικά κυβερνούσαν μόνο εννέα μήνες, από το Αύγουστο του 2018 μέχρι σήμερα… γιατί υποτίθεται ότι αυτοί δεν ήθελαν μνημόνια, αλλά τι να κάνουμε… τα εφάρμοσαν πονώντας… Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην μετεκλογική του συνέντευξη στη φιλική ΕΡΤ επέρριψε ευθύνες στους πολίτες για την ψήφο τους λέγοντας ότι με αυτή αμφισβητήθηκε η νομιμοποίηση των θετικών μέτρων, δηλαδή των προεκλογικών παροχών…

Είναι η νοοτροπία του “οι αριστεροί δεν γίνεται να φταίμε ποτέ και για τίποτα”…. Φταίει το τρίτο μνημόνιο, που το έφερε ο πελαργός και όχι εμείς, φταίνε οι δανειστές, φταίει ο Μητσοτάκης, φταίνε τα ΜΜΕ και φταίνε και οι πολίτες που δεν κατάλαβαν το θεάρεστο έργο μας. Το πρώτο όμως που θα πρέπει να διακρίνει τον πολιτικό, πόσο μάλλον μια κυβέρνηση, είναι ένα ελάχιστο έστω αίσθημα ευθύνης.