Δεν συναινεί (προς το παρόν) το Υπουργείο στη μεταφορά

Δεν πρόκειται το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr, να επιτρέψει να υλοποιηθεί η γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για μεταφορά του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Τουλάχιστον προς το παρόν…

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στους συνομιλητές της εμφανίζεται διατεθειμένη επί του παρόντος να μην αγγίξει θέματα χωροταξικών αλλαγών και να παραμείνει πιστή στην προεκλογική της ρητορική πως στην Παιδεία πρέπει να σταματήσει το ράβε – ξήλωνε κάθε φορά που επέρχεται μια κυβερνητική αλλαγή. Έτσι επί του παρόντος η υπουργός Νίκη Κεραμέως θέλει να διατηρήσει τους σχεδιασμούς που παρέλαβε από τον Κώστα Γαβρόγλου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μια εκ των οποίων είναι η ματαίωση της ίδρυσης Νομικής Σχόλης στην Πάτρα.

Μέγα ζήτημα το κτιριακό για το Αγρίνιο

Ωστόσο, σε σχέση με τις διεκδικήσεις του Αγρινίου γύρω από το θέμα “Πανεπιστήμιο”, αλλά και την παρουσία των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο διαφαίνονται δύο εξαιρετικά σημαντικοί κίνδυνοι. Ο ένας, που είναι και άμεσος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής που προβλέπει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, κάτι που σημαίνει ότι το διαπιστωμένο πρόβλημα της έλλειψης κτιριακών υποδομών θα γίνει πλέον επιτακτική ανάγκη να λυθεί. Εξάλλου και σήμερα τα τμήματα του Αγρινίου οριακά λειτουργούν από άποψη επάρκειας χώρων. Αν δεν λυθεί το κτιριακό, τότε μοιραία θα ανακινηθεί ξανά η συζήτηση για μεταφορά τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όμως είναι αδύνατον να δημιουργηθούν νέες υποδομές. Επομένως, αυτό που θα πρέπει να αναζητηθεί είναι μια προσωρινή λύση, ώστε να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος μέχρι τη δημιουργία μόνιμων υποδομών. Αυτή η προσωρινή λύση θα μπορούσε να είναι είτε η μίσθωση κάποιου χώρου, με τρόπο όμως που να μην επιβαρύνει πολύ τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Πατρών (ώστε να καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου), είτε με την παραχώρηση στο Πανεπιστήμιο κάποιου έτοιμου κτιρίου, κάτι που έγινε πολλάκις στο παρελθόν, αφού τα κτίρια που έχει σήμερα το Πανεπιστήμιο στη διάθεσή του είναι πρώην σχολικά κτίρια. Κάτι τέτοιο όμως δε διαφαίνεται με δεδομένο και το πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Γρήγορη και φθηνή λύση το παλιό Νοσοκομείο

Στην περίπτωση που προέκυπτε μια προσωρινή λύση στο κτιριακό θέμα, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απολύτως καμία προετοιμασία για τη δημιουργία νέων υποδομών για το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Εξάλλου η Πρυτανεία των Πατρών το προηγούμενο διάστημα φρόντισε να αποποιηθεί την έκταση των 178στρ. στο παλιό αεροδρόμιο και λίγο αργότερα έβαλε μπρος μελέτες για κτίριο της Νομικής στην Πάτρα πριν ακόμη αυτή ιδρυθεί στα χαρτιά…. Έτσι η δημιουργία νέων υποδομών στο Αγρίνιο για το Πανεπιστήμιο μοιάζει δύσκολη υπόθεση και από άποψη κόστους και από άποψη χρόνου, που πλέον ως παράγοντας μοιάζει αρκετά πιεστικός… Για το λόγο αυτό αρκετοί στο Αγρίνιο πιστεύουν πως μια λύση και πιο φθηνή και πιο γρήγορη θα ήταν οι εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου στο Αγρίνιο. Η αξιοποίηση μικρού μέρους των εγκαστάσεων, που έχει ήδη δρομολογηθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφήνει μερικές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ανεκμετάλλευτα, ακόμη κι αν εξαιρέσει κανείς τους χώρους που εμπίπτουν στο κληροδότημα Τσικνιά και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Επόμενως αυτή θεωρητικά σίγουρα θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση. Σε διαφορετική περίπτωση μοιάζει μονόδρομος η εκ νέου διεκδίκηση της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο και η δημιουργία νέων υποδομών, με αρνητικούς παράγοντες το μεγαλύτερο κόστος, τους περιορισμένους πόρους από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το χρόνο που θα απαιτηθεί.

Ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι (μικρο)πολιτική διαπραγμάτευση

Ο άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν αποφασίσει να ασχοληθεί με χωροταξικού τύπου θέματα, εμφανίζεται διατεθειμένη να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, όπως με το σχέδιο “Αθηνά”, και να προχωρήσει με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια μέσα από πορίσματα θεσμικών φορέων, όπως η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), και οι όποιες αλλαγές να μην τεθούν σε κανενός είδους (μικρο)πολιτική διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι για τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ιστορίας -Αρχαιολογίας που βρίσκονται στο Αγρίνιο “απομονωμένα” από τον πυρήνα των σχολών, στις οποίες υπάγονται, πολύ πιθανό να προταθεί η μεταφορά τους στην Πάτρα. Τέλος, αναφορικά με το αίτημα των φορέων του Αγρινίου αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει. Και αυτό γιατί, μπορεί στην παρούσα συγκυρία να φαντάζει δικαιολογημένο ως αίτημα, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέβη στην Κρήτη τις δεσμεύσεις της για ένα Πανεπιστήμιο ανά Περιφέρεια, όμως πλέον και η ίδρυση ενός νέου Πανεπιστημίου θα κριθεί με κριτήρια ακαδημαϊκά, οικονομικά, βιωσιμότητας κτλ και όχι με (μικρο)πολιτικά κριτήρια. Εξάλλου μπορεί αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου να αποδείχθηκε ότι αυτός εν γνώσει της προηγούμενης κυβέρνησης “υπέθαλπε” τις μεθοδεύσεις της Πρυτανείας των Πατρών σε βάρος του Αγρινίου, όμως αυτό δεν δημιουργεί κάποιου είδους “υποχρέωση” για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας…