Φαρμάκη και τοπικούς φορείς «έδειξε» η Μενδώνη για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία»

Οπωσδήποτε οι ανακοινώσεις από την πλευρά της Υπουργού Πολιτισμού αναφορικά με το αρχαίο θέατρο της Στράτου ήταν αρκετά αισιόδοξες. Μετά την έγκριση της μελέτης του από το ΚΑΣ στις 5 Νοεμβρίου θα επιδιωχθεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας από την τρέχουσα ει δυνατόν προγραμματική περίοδο. Όμως η αναστύλωση ενός αρχαίου θεάτρου από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προσδώσει στην περιοχή αυτό που της λείπει…

Η πρόταση για την «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία» που κατατέθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» είναι αυτή που μπορεί να αναδείξει συνδυαστικά το πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας, έτσι να αποκτήσει η περιοχή ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Αυτό ήταν και το ερώτημα που τέθηκε από το ΑγρίνιοCulture.gr στη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου της Υπουργού Πολιτισμού την περασμένη Παρασκευή.

Η Λίνα Μενδώνη εκτίμησε ότι δεν βρισκόμαστε στο μηδέν τονίζοντας ότι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας έχει γίνει μία συστηματική δουλειά ανάδειξης. «Πράγματι στην περίοδο που μεσολάβησε οι μελέτες για τέσσερα θέατρα έχουν ωριμάσει. Ξεκινάμε με τη Στράτου, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι και τα θέατρα θα μείνουν εκτός. Έχουμε μπροστά μας ένα χρονικό περιθώριο, που ξέρουμε ότι θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2027, που είναι η καινούργια προγραμματική περίοδος, εντωμεταξύ όμως υπάρχουν και εθνικοί πόροι, οι οποίοι μπορεί να διατεθούν» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη. Στη συνέχεια μνημόνευσε το αντίστοιχο έργο που εκτελείται στην Ήπειρο με τη συνεργασία του Υπουργείου, της Περιφέρεια Ηπείρου και του «Διαζώματος» και σχολίασε με νόημα πως «από τη στιγμή που οι τοπικοί φορείς αποδεχθούν την πρόταση του Διαζώματος θα μπορούσε να γίνει ένα ανάλογο μοντέλο». Εξήγησε μάλιστα ότι σε ένα τέτοιο μοντέλο «το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη για τους αρχαιολογικούς χώρους. Από κει και πέρα τοπικοί φορείς, ιδιώτες, η κοινωνία των πολιτών είναι αυτοί, οι οποίοι σε συνεργασία με το «Διάζωμα», τυχόν αναπτυξιακή εταιρεία, με την τουριστική βιομηχανία, θα δημιουργήσει τις Πολιτιστικές Διαδρομές, οι οποίες θα αξιοποιήσουν το έργο, το οποίο θα έχει παραχθεί εντός των αρχαιολογικών χώρων από το Υπουργείο Πολιτισμού».