Προαναχωρησιακά κέντρα (;) το αεροδρόμιο Αγρινίου και το στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας

Αυτοψία στις ανενεργές εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου του Αγρινίου και του στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας (κοντά στη λίμνη Αμβρακία) έκαναν στελέxη του Υπουργείου Άμυνας, προκειμένου να εξετάσουν την καταλληλότητα των χώρων για την μετεγκατάσταση μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν τελικά χρησιμοποιηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αυτές θα λειτουργήσουν ως «κλειστού τύπου δομές», δηλαδή ως προαναχωρησιακά κέντρα όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο και θα παραμείνουν σε “κλειστές δομές” μέχρι αυτοί να απελαθούν. Πάντως οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν αρκετούς ανθρώπους και ήδη γίνεται λόγος για αρκετές εκατοντάδες μεταναστών. Εξάλλου από την κυβέρνηση γίνεται λόγος για μετακινήσεις μεταναστών που θα αντιστοιχούν περίπου στο 1% του τοπικού πληθυσμού σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, κάτι που στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας μεταφράζεται σε περίπου 2.000 μετανάστες – πρόσφυγες.

Το στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας

Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι οριστικό, ωστόσο είναι δεδομένο πια πως και η Αιτωλοακαρνανία θα αναλάβει μερίδιο από το “βάρος” του μεταναστευτικού προβλήματος. Οι συγκεκριμένοι πάντως στρατιωτικοί χώροι στο Αγρίνιο και το Άγριλο Αμφιλοχίας είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν για κέντρα κράτησης μεταναστών, ωστόσο δεν προχώρησε κάτι τελικά. Μόνο η περίπτωση του στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας είχε το 2011 φτάσει πολύ κοντά στο γίνει κέντρο κράτησης μεταναστών, ωστόσο είχε προσκρούσει σε σφοδρές τοπικές αντιδράσεις, που είχαν λάβει και το χαρακτήρα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας με την υποστήριξη των φορέων της περιοχής. Πάντως το στρατόπεδο «Ψαρογιάννη» έχει απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις που είναι αμφίβολα αν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ανθρώπων, ενώ ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας (τα 204,5 στρέμματα από την συνολική έκταση των 206 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αμφιλοχίας και μόνο το 1,5 στρέμμα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας).

Για την περίπτωση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Αγρίνιο, υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάργηση και του αεροπορικού αποσπάσματος που λειτουργούσε, παραμένει σε αχρηστία έχοντας όμως εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Όμως όταν στο πρόσφατο παρελθόν είχε εξεταστεί αυτή η λύση είχε ειπωθεί πως υπήρξε ένα εμπόδιο, αυτό της απομάκρυνσης στρατιωτικού υλικού, που φυλάσσεται στο αεροδρόμιο από δυνάμεις της 131 ΣΜ του Ακτίου που έχει αναλάβει την εποπτεία και φύλαξη του χώρου.