Θα σωθεί το έργο του φυσικού αερίου; – Σύσκεψη στην Περιφέρεια την ερχόμενη εβδομάδα

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΑγρίνιοCulture.gr είχε καταγράψει τις μεγάλες ανησυχίες που υπάρχουν στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το έργο έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και την ωριμότητά του.

Το έργο με χρηματοδότηση άνω των 30 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, είχε ανακοινωθεί επίσημα στις αρχές του 2019 από τον τότε Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και αφορούσε την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, το οποίο θα εξυπηρετούσε επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις, από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, αναφορικά με το κόστος που θα έχει το φυσικό αέριο, ερχόμενο, στη Δυτική Ελλάδα, με βυτία και όχι με αγωγό. Τα στοιχεία που επικαλείται ο Σύνδεσμος λένε ότι δεν θα μειωθεί το κόστος παραγωγής με την έλευση του φυσικού αερίου κατ’ αυτόν τρόπο. Αν κάτι τέτοιο ισχύει και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις είναι οι μεγάλοι καταναλωτές, τότε το project της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα τινάζεται στον αέρα… Το ΤΕΕ πάντως με βάση τα στοιχεία που είχε καταγράψει τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής, είχε ισχυριστεί πως το έργο μπορεί να είναι βιώσιμο.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα σε σύσκεψη του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με όλους του εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και ακολούθως σε ραντεβού του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.