“H Πρύτανις προτιμά τη μετονομασία του Ιστορικού – Αρχαιολογικού από την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ”

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) πσε ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές τους ενημερώνει για την τηλεδιάσκεψη των καθηγητών του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (ΤΙΑ) με πρωτοβουλία και παρουσία της Πρυτάνεως Β.Κυριαζοπούλου

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος, στην τηλεδιάσκεψη η Πρύτανις επανέλαβε την πρόταση για μετονομασία/μετεξέλιξή του Ιστορίας-Αρχαιολογίας σε τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού, ενώ η δεύτερη πρόταση της ήταν η επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) και πιθανή συνύπαρξη/συνέργειά του με το τμήμα παρόν ΙΑ.

Οι φοιτητές εκτιμούν πως “είναι προφανές ότι η κυρία Πρύτανις επιθυμεί να συντηρήσει τις λίγες πιθανότητες να υπάρξει ΤΙΑΨΠ σε βάρος της άμεσης επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ και για αυτό το λόγο εμφανίστηκε να υποχωρεί από τη δημόσια δέσμευση που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου περί επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ”. Επιμένουν εξάλλου πως «η λύση είναι μία και μοναδική, τυπική έγκριση από τη Σύγκλητο για πρόταση στη νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας περί επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών με ταυτόχρονη παραμονή του τμήματος ΙΑ ως έχει στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών με έδρα και των δύο τμημάτων το Αγρίνιο».

Η επιστολή του Φοιτητικού Σύλλογος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ)

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριοι Βουλευτές,
Χθες 21-1-2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των καθηγητών του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (ΤΙΑ) με πρωτοβουλία και παρουσία της Πρυτάνεως.

Ο στόχος (που τελικά δεν επετεύχθη) της τηλεδιάσκεψης ήταν να εκμαιευθεί τεχνηέντως η άτυπη βούληση των καθηγητών του καταργηθέντος τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) -και νυν Ιστορικού-Αρχαιολογικού-υπέρ της μετονομασίας/μετεξέλιξής του σε ένα υβριδικό τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού (ΤΙΑΨΠ).

Αν και η τηλεδιάσκεψη δεν πληρούσε τα τυπικά κριτήρια μιας γενικής συνέλευσης, οι φοιτητές παρευρεθήκαμε στη διαδικασία και παρεμβήκαμε στη σχετική συζήτηση. Η Πρύτανις κατέθεσε δύο προτάσεις:
Α’) Μετονομασία του ΤΙΑ σε ΤΙΑΨΠ,
Β’) Επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ) και πιθανή συνύπαρξη/συνέργειά του με το τμήμα παρόν ΙΑ.

Στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν υπάρχει προηγούμενο τμήματος ΙΑ με ψηφιακό πολιτισμό. Άλλωστε, και οι ίδιοι φοιτητές του ΙΑ τόνισαν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς Πρυτανεία, Πολιτεία και Υπουργείο Παιδείας ότι δεν επιθυμούν την μετατροπή του τμήματος σε Ιστορίας – Αρχαιολογίας &Ψηφιακού Πολιτισμού.

Εμείς, ως φοιτητές του ΤΔΠΠΝΤ, σε ερώτηση που θέσαμε προς τον πρόεδρο του τμήματος για το αν είναι αντίθετος στην επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών λάβαμε την απάντηση:«όχι δεν είμαι αντίθετος».

Είναι προφανές ότι η κυρία Πρύτανις επιθυμεί να συντηρήσει τις λίγες πιθανότητες να υπάρξει ΤΙΑΨΠ σε βάρος της άμεσης επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ και για αυτό το λόγο εμφανίστηκε να υποχωρεί από τη δημόσια δέσμευση που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου περί επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ.

Είναι, επίσης, προφανές ότι το ΤΙΑ θα μπορούσε να μείνει ως έχει και να λήξει το θέμα με την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για άμεση επανίδρυση του ΤΔΠΠΝΤ και την ανάλογη εισήγηση στους φορείς του Υπουργείου, γεγονός που θα οδηγούσε στη λήξη της κατάληψής μας και την επαναφορά της κανονικής λειτουργίας.

Ενόψει της τριμερούς συνάντησης της προσεχούς Πέμπτης, σας καλούμε ως μείζονες παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τους βουλευτές, να ενθαρρύνουν αποφασιστικά την κυρία Πρύτανη να μη συνεχίσει να εμμένει σε αυτή την αδιάλλακτη και αντιπαραγωγική στάση και να προχωρήσει στην υλοποίηση της δημόσιας δέσμευσής της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου για επανίδρυση του ΤΔΠΠΝΤ.

Η λύση είναι μία και μοναδική, τυπική έγκριση από τη Σύγκλητο για πρόταση στη νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας περί επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών με ταυτόχρονη παραμονή του τμήματος ΙΑ ως έχει στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών με έδρα και των δύο τμημάτων το Αγρίνιο.Η λύση αυτή, εκτός των άλλων, συστήνεται και για λόγους ακαδημαϊκότητας και εύρυθμης λειτουργίας, αφού τα δύο τμήματα θα μπορούν να συμπράττουν σε όλα τα επίπεδα.