Όφελος 6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τις αποφάσεις του Eurogroup

Πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άνω των 6 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού αποκτά η Ελλάδα, στη βάση των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup για συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο 540 δισ. ευρώ.

Με το «μέτρο» το 2% του ΑΕΠ ανά χώρα, το ευρωπαϊκό πακέτο των 540 δισ. ευρώ καλύπτει για την Ελλάδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον ESM ή και ένεση έως 6 δισ. ευρώ συνολικά.Ειδικότερα η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί και από τα τρία διαφορετικά δίχτυα ασφαλείας που έθεσε σε λειτουργία η ευρωζώνη. Συγκεκριμένα:

Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) εκτιμάται ότι θα μπορεί να αντλήσει έως και 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 2% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2019.
Από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα μπορεί κατ΄ ελάχιστον να αξιοποιήσει 1 δισ. ευρώ, όντας η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη ζώνη του ευρώ σήμερα.
Ακόμη, από το τρίτο δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 200 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που θα διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν κρύβουν πως προσδοκούν περισσότερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και στη βάση αυτή επενδύουν στο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) που αποφάσισε χθες η Ευρωομάδα και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», αλλά και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup αφήνει ανοικτές πολλές δυνατότητες για «βραχυχρόνιες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες», ωστόσο συνδέει το ύψος των παρεμβάσεων με το αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού.