Αιτωλοακαρνανία: Δεν θα ανοίξουν ξενοδοχεία

Προβληματισμός για τους νέους κανόνες σε ξενοδοχεία και καταλύματα
Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει φέτοςο τουρισμός έστω και κατ’ ελάχιστο, λέει ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κωστακόπουλος

Καθώς προετοιμάζεται η οικονομία για την επανεκκίνηση μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με το restart στον τουρισμό. Και αυτό γιατί η φετινή πορεία του τουρισμού, που άμεσα και έμμεσα δημιουργεί το 30% του ΑΕΠ, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό της ύφεσης για το 2020. Οι τουριστικές όμως επιχειρήσεις και κυρίως τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα νέο καθεστώς, όπου η λειτουργία των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί με αυστηρά προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό. Πόσο όμως βιώσιμο για τις επιχειρήσεις θα είμαι ένα σχήμα που θα μοιάζει περισσότερο με υγειονομική και όχι τουριστική μονάδα;Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο δεν έχει βρεθεί ακόμη…

Ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κωστακόπουλος μιλώντας στο ΔΥΤΙΚΑ FMκαι το Δημήτρη Παπαδάκη εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Μιλάμε για έναν τομέα ο οποίος προσφέρει το 30% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλα μεγέθη.Στα στενά πλαίσια της Αιτωλοακαρνανίας αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο, αλλά και εδώ θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες που λειτουργούσαν στην περιοχή με εισερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό, οι οποίες δεν θα ανοίξουν» ανέφερε ο Χρ. Κωστακόπουλος.

«Υπάρχει ένα ζήτημα γενικότερο στη χώρα, το οποίο θα είναι κατά την άποψή μου πολύ μεγάλο και καταστροφικό για την οικονομία και για τις επιχειρήσεις. Δεν πιστεύω ότι ο τουρισμός θα μπορέσει να προσφέρει ή να λειτουργήσει φέτος έστω και κατ’ ελάχιστο, γιατί αν δούμε τις χώρες προέλευσης των τουριστών τα προηγούμενα χρόνια είναι χώρες που πλήττονται πάρα πολύ από τον κορονοϊό και είναι πάρα πολύ δύσκολο μέχρι να ετοιμαστούν τα πιστοποιητικά υγείας, να δούμε αν θα είναι διακρατικά ή αν θα είναι ευρωπαϊκά, να δούμε τους όρους που θα δουλέψουν τα ξενοδοχεία, δηλαδή θα είναι ένα δωμάτιο κενό και ένα δωμάτιο θα δίνουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι το 90% των ξενοδοχείων της χώρας είναι μέχρι 45 δωμάτια, που σημαίνει πραγματική φιλοξενία και επαφή με τους πελάτες μας» σημείωσε ο Χρ. Κωστακόπουλος, ενώ σχολίασε αρνητικά την πιθανότητα να αναπληρωθούν οι απώλειες στον κλάδο από το εσωτερικό τουρισμό. «Ακούω ακόμη απλουστευμένη λογική ότι θα το καλύψουμε από τον εσωτερικό τουρισμό. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ο εσωτερικός τουρισμός έτσι κι αλλιώς μετά από τόσα χρόνια κρίσης ήταν χαμηλά αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει τα εκατομμύρια του εισερχόμενου τουρισμού που θα ερχόταν σε κανονικές συνθήκες. Ας είμαστε λίγο πραγματιστές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τους νέους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχείων στην μετάlockdownεποχή σχολίασε: «Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει 45 δωμάτια και ότι αυτά τα δωμάτια θα πρέπει να είναι κενά τα μισά, φανταστείτε ότι δεν θα μπορούμε να δώσουμε πρωινό σε μπουφέ ή μεσημεριανό ή βραδινό, που σημαίνει πολλαπλάσιο κόστος προσωπικού, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν ο πελάτης μας θα μας βρει με μία μάσκα ή ένα τζάμι μπροστά στην ρεσεψιόν και να μην μπορούμε να κάνουμε την κουβέντα μας και τη φιλοξενία μας, όπως πρέπει».

Ως προς τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας εμφανίστηκε αισιόδοξος, επειδή όπως ανέφερε υπάρχει μια σοβαρή και θεσμική ηγεσία στον κλάδο, ΣΕΤΕ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κτλ, που βλέπει τα πράγματα σφαιρικά και όχι μόνο συνδικαλιστικά. Ωστόσο ο Χρ. Κωστακόπουλος υπενθύμισε ότι «οι ξενοδόχοι ήταν αυτοί που στα χρόνια της κρίσης υπογράψανε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους εργαζόμενους, γιατί δεν είχαν πάθει την καταστροφή που είχαν πάθει οι άλλοι κλάδοι και βεβαίως δεν είχαμε απολύσεις, δεν είχαμε μειώσεις μισθών.Σύμφωνα με το Χρ. Κωστακόπουλοθα πρέπει οι επιχειρήσεις του κλάδου να στηριχθούν με μειώσεις φόρων, με δοσοποίηση φόρων μακρύτερα μέσα στο χρόνο και βέβαια με κεφάλαια κίνησης.

«Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να δοθεί ρευστότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, γιατί μιλάμε για επιχειρήσεις με πολύ μεγάλα πάγια, μιλάμε για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προσωπικό και ας μην ξεχνάμε δεν είμαστε πολυεθνικές. Εμάς μας ενδιαφέρει όλο το πλέγμα, γι’ αυτό θα πρέπει όλο αυτό να είναι μία οργανωμένη διαδικασία και προς τις δύο πλευρές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Χρ. Κωστακόπουλος και υπογράμμισε ότι η Πολιτεία πρέπει να δει με προσοχή το όλο θέμα γιατί ανοίγουν ζητήματα. «Δηλαδή όταν εγώ θα πρέπει το πρωινό μου να το συσκευάσω σε κάθε έναν πελάτη ξεχωριστά και να του το προσφέρω στο δωμάτιο, δεν μπορώ να έχω το ίδιο προσωπικό…» είπε με νόημα ο Χρ. Κωστακόπουλος, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό αφελληνισμό του κλάδου.«Εμείς οι μικροί ξενοδόχοι, οι Έλληνες ξενοδόχοι ήμασταν στα συλλογικά όργανα και ήμασταν υποχρεωμένοι -με τη θέλησή μας βέβαια- να εφαρμόζουμε τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, όταν αυτά πάνε σε πολυεθνικές και σε funds, δεν θα υπάρχει τίποτα από αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χρ. Κωστακόπουλος: