Ο κόσμος αλλάζει…. με επιταχυντή τον κορονοϊό

Καθιερώνεται η εξ΄αποστάσεως εργασία – «Ανακεφαλαιοποίηση» μεγάλων εταιρειών με δημόσιο χρήμα

Το μυαλό του γέννησε το πιο μαζικό και… φλύαρο social media της εποχής μας, «πυροδοτήθηκε» από την πανδημία του κορονοϊού. Το αφεντικό του facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να καθιερώσει την εξ αποστάσεως εργασία στον κολοσσό υψηλής τεχνολογίας. Φυσικά τον διευκόλυνε για κάτι τέτοιο ο κορονοϊός… Ο ιδρυτής του facebook είπε χαρακτηριστικά: « Τα επόμενα 5-10 χρόνια, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε το 50% των ανθρώπων μας να εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά θα φτάσουμε εκεί με μετρημένο τρόπο. Νομίζω ότι το Facebook θα είναι η πιο προχωρημένη εταιρεία σε απομακρυσμένη εργασία στην κλίμακα μας και εργαζόμαστε με ένα προσεκτικό και υπεύθυνο σχέδιο για να το κάνουμε αυτό».

«Επειδή πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο παραγωγικοί έξω από το γραφείο, θα πρέπει να μας βοηθήσουν να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την κοινότητά μας. Για εμάς συγκεκριμένα, θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε μέρος της μελλοντικής τεχνολογίας που αναπτύσσουμε» πρόσθεσε. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, αν ένα μέρος των εργαζομένων καθιερωθεί να δουλεύει από το σπίτι, αυτό αλλάζει και τις στεγαστικές ανάγκες μιας επιχείρησης και πιθανότατα να εξοικονομήσει χρήματα νοιάζονται μικρότερα γραφεία. Σίγουρα πολλά πράγματα θα αλλάξουν και στους εργαζόμενους, όχι απαραίτητα προς το κακό, δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον επιχειρήσεις να δίνουν επίδομα στον εργαζόμενο που εργάζεται από το υπολογιστή του σπιτιού του για την αγορά εξοπλισμού ή εγκατάστασης εξειδικευμένων προγραμμάτων. Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος αλλάζει.

Και φυσικά ο κορονοϊός φέρνει και ανατροπές… Ποιος να το φανταζόνταν ότι σε χώρες του σκληρού πηρύνα της Ευρώπης θα μιλάγαμε για κρατικοποιήσεις…. Την ώρα που στην Ελλάδα συζητάμε με το συνήθη ελληνικό τρόπο την περίπτωση της Αegean, στη Γερμανία από στιγμή σε στιγμή ανακοινώνεται η κρατική συμμετοχή στη Lufthansa. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lufhansa οι συνομιλίες με την κυβέρνηση βρίσκονται σε “προχωρημένο” στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν “σύντομα”. Το γερμανικό δημόσιο θα παράσχει βοήθεια 9 δις. ευρώ και θα αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία.

Κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε γίνει στην Ελλάδα με τις Τράπεζες κατά την πρώτη ανακεφελαιοποίησή τους. Οι τράπεζες τότε ουσιαστικά είχαν περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου και ίσως το Δημόσιο να έβγαινε κερδισμένο προϊόντος του χρόνου, όμως ήρθε και η ανακεφαλαιοποίηση της περιόδου Τσίπρα, όπου οι Τράπεζες ξεπουλήθηκαν σε funds και η συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές ουσιαστικά εξαϋλώθηκε. Αν δεν γίνουν τέτοιου τύπου, τραγικά λάθη, είναι πολύ πιθανό τα κράτη σε τρία – τέσσερα χρόνια από σήμερα να έχουν βγει κερδισμένα από τη συμμετοχή τους στη διάσωση εταιρειών κολοσσών, όπως οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει απόλυτα για την Ελλάδα, που έχει το σαράκι του κρατισμού, εδώ είναι πολύ πιθανό κάποιοι να «γλυκαθούν» και να θέλουν να αναβιώσουν την Ολυμπιακή με τις γνωστές παθογένειες.