Μετά τα αρχαία θέατρα -έστω και μεταγενέστερα- πρέπει να προχωρήσει και η συνολική πρόταση

Aρχαίο θέατρο Στράτου
Το αρχαίο θέατρο Στράτου

Είναι αναμφισβήτητα μια πολύ σημαντική στιγμή η ένταξη της αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων της Πλευρώνας, των Οινιαδών και του Στράτου. Τώρα πλέον ο αγώνας θα είναι τα έργα αυτά να προχωρήσουν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, που θα τα εκτελέσει με αυτεπιστασία, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, οπότε και λήγει η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ.

Δεν μπορεί ωστόσο να μην παρατηρήσει κανείς ότι τα έργα για τα αρχαία θέατρα θα προχωρήσουν… μόνα τους… Δηλαδή χωρίς να προχωρά ταυτόχρονα η πρόταση για την «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία», που κατατέθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού», η οποία στοχεύει να αναδείξει συνδυαστικά το πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας, έτσι να αποκτήσει η περιοχή ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Δυστυχώς αυτή η ολιστική προσέγγιση δεν υπάρχει. Ακόμη… Ίσως να μιλούσαμε για αυτή αν η πρόταση του «Διαζώματος» και του «Φορέα Διαχείρισης» είχε υιοθετηθεί νωρίτερα.

Ακόμη και έτσι όμως μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι… μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Δηλαδή η πρόταση θα μπορούσε να «τρέξει» έστω και σε μεταγενέστερη φάση καθώς υπάρχει τρόπος και οι ανάλογες προτάσεις έτσι, ώστε τα μνημεία της περιοχής να συνδεθούν με την τοπική επιχειρηματικότητα. Γιατί, κακά τα ψέματα, μόνο έτσι τα αναστηλωμένα και επισκέψιμα μνημεία, θα μπορέσουν να αφήσουν ένα μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.