Νοσοκομείο Αγρινίου: Γίνεται νοσοκομείο – covid, για να μοιραστεί το βάρος

Το Νοσοκομείο Αγρινίου που διαθέτει “κλινική covid” πλέον θα καλύπτει τα περιστικά της περιοχής και πιθανά περιστατικά όμορων περιοχών που δεν θα έχουν τη δυνατότητα νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό

Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας και το Νοσοκομείο Αγρινίου, που από το πρώτο “κύμα” της πανδημίας έχει διαμορφώσει κλινική covid -άσχετα αν δεν χρειάστηκε εκεί να νοσηλεύσει επιβεβαιωμένο κρούσμα- θα είναι πλέον και νοσοκομείο – covid, όχι όμως και Νοσοκομείο Αναφοράς.

Τα Νοσοκομεία Αναφοράς παραμένουν 14 στο σύνολο της χώρας, με τη διαφορά ότι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται και στα νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID». Γιατί το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αυτή την απόφαση; Ο λόγος είναι προφανής. Βλέποντας το δεύτερο “κύμα” της πανδημίας να πλησιάζει και τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να πολλαπλασιάζονται, ο στόχος του Υπουργείου είναι να μη σηκώσουν όλο το βάρος τα Νοσοκομεία Αναφοράς, όπως συνέβη στο πρώτο “κύμα” της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπ. Υγείας όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων). Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.