Ιστορική ύφεση, αλλά και ιστορικά χαμηλό επιτόκιο

Και ενώ την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύριζε για το γεγονός ότι η έκδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου πέτυχε το χαμηλότερο επιτόκιο στην οικονομική ιστορία της χώρας, χθες, Πέμπτη, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την επίσης ιστορικών διαστάσεων ύφεση του 15,2% της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το τρίμηνο του lockdown, λόγω του κορονοϊού.

Δεν θα σταθούμε βέβαια στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι η ύφεση αυτή φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πρέπει να πει κάτι διαφορετικό, αλλά όταν η Βρετανία που μάλιστα έκανε ένα «ήπιο» έκανε lockdown κατέγραψε το ίδιο τρίμηνο ύφεση 20,4%, πρέπει να είσαι προσεκτικός στο τι λες ακόμη κι όταν είσαι στην αντιπολίτευση.

Η σύμπτωση πάντως ενός ιστορικά χαμηλού επιτοκίου με μια ιστορικά υψηλή ύφεση μοιάζει και είναι αρκετά παράδοξη. Η αιτία πίσω από αυτό είναι το γεγονός ότι οι αγορές παραμένουν, τουλάχιστον μέχρι να δούμε τις διαστάσεις του δεύτερο κύματος της πανδημίας καθησυχασμένες από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, από την ευρωπαϊκή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά από το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι ένας εντελώς εξωγενής παράγοντας, που επηρέασε λίγο – πολύ όλους το ίδιο.