H Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών απαντά για την Παθολογική Κλινική

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας απαντά στα ερωτήματα που έθεσε προ ημερών το ΑγρίνιοCulture.gr σε σχέση με την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Αναλυτικά η απάντηση:
Πριν λίγες ημέρες είδαμε να διατυπώνεται από το site σας μια απορία, κατά εσάς εύλογη, η όποια αφορά την στελέχωση της παθολογικής κλινικής της Ν.Μ.Αγρινίου, συγκρίνοντας την με την αντίστοιχη στελέχωση των δύο παθολογικών κλινικών του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού Αθηνών (ΝΕΕΣ).

Στο άρθρο σας με τίτλο : “Με επτά γιατρούς μία κλινική, αλλού όμως με εννέα γιατρούς δύο κλινικές”, διατυπώνεται ένα μάλλον ρητορικό ερώτημα-απορία που δημιουργεί εύλογα συγκεκριμένους συνειρμούς.
Γράφετε : “Προκύπτει όμως εδώ μια εύλογη απορία σε σχέση με το Νοσοκομείο Αγρινίου και Παθολογική Κλινική του, στην οποία σύμφωνα με την τοπική Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών υπηρετούν σήμερα επτά παθολόγοι. Πως γίνεται στο Αγρίνιο με επτά παθολόγους για μια κλινική, να υπάρχουν διαμαρτυρίες και να λέγεται ότι το Νοσοκομείο με αυτή τη στελέχωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό και στον Ερυθρό Σταυρό με εννέα (μέχρι χθες) παθολόγους για δύο όμως κλινικές να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες; ”

Χρησιμοποιείτε και πάλι κάποιους αριθμούς, δεν έχει σημασία που τους βρήκατε, πάντως όπως θα δείτε είναι βέβαιο ότι δεν τους επαληθεύσατε, ούτε και ψάξατε ακριβώς σε τι αναφέρονται.
Το να υπάρχουν τεκμηριωμένα ερωτήματα με ακριβή στοιχειά που ζητουν απάντηση είναι επιβεβλημένο.
Το να αιωρούνται ερωτήματα που βασίζονται σε παντελώς ανεπαρκή και παραπλανητικά στοιχεία είτε από άγνοια είτε γιατί εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες είτε απλά για την δημιουργία εντυπώσεων, αγγίζει τα όρια της παραπληροφόρησης.
Και επειδή η παραπληροφόρηση σε χώρους όπως του Νοσοκομείου και στην ειδικότητα αιχμής για το πρόβλημα αυτής της εποχής, είναι απαράδεκτη και μόνο ανασφάλεια δημιουργεί στους πολίτες, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος και για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η μόνη διεκδίκηση των γιατρών αυτή τη στιγμή είναι η στοιχειώδης στελέχωση του νοσοκομείου και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών λειτουργίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που μας έδωσε το ίδιο το Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στις 12/10:
Η Α΄ παθολογική διέθετε πριν την απόσπαση 5 ειδικευμένους παθολόγους, 3 επικουρικούς παθολόγους και 12!!! ειδικευόμενους, κάποιοι από τους όποιους ιδιαίτερα έμπειροι μια και σε τρεις η έξι μήνες θα έχουν πάρει την ειδικότητα.
Η Γ΄ Παθολογική (η Β΄ έχει καταργηθεί από χρόνια) έχει 4 ειδικευμένους παθολόγους 1 επικουρικό παθολόγο και 15!!! ειδικευόμενους.
Επιπλέον η κλινική διαθέτει μονάδα λοιμώξεων με 2 παθολόγους – λοιμωξιολόγους.
Αλλά υπάρχει και συνέχεια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
Η κάθε παθολογική κλινική του Ερυθρού εφημερεύει σε γενική εφημερία κάθε ΟΚΤΩ μέρες δηλαδή έχει ΤΕΣΣΕΡΙΣ γενικές εφημερίες τον μήνα κατά μέσο όρο, αντίθετα με την παθολογική του νοσοκομείου Αγρινίου που εφημερεύει κάθε μέρα, τριάντα μέρες τον μήνα, με επτά παθολόγους και έναν μόνο ειδικευόμενο πλέον.
Και το σημαντικότερο ίσως. Το Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού διαθέτει οργανωμένο ΤΕΠ με 13!!! ειδικευμένους γιατρούς.

Έχουν σχέση τα πραγματικά νούμερα με αυτά που εσείς δώσατε;;; Μπορεί να συγκριθούν αυτές οι δύο κλινικές με την παθολογική του Αγρινίου όπως εσείς κάνατε; Η σύγκριση μόνο την απορία σας ακυρώνει και δικαιώνει πλήρως τα αιτήματά μας για στελέχωση της παθολογικής και την αδυναμίας της να ανταποκριθεί επαρκώς στον ρόλο της και ως κλινική covid-19 με το υπάρχον δυναμικό. Τα νούμερα που εσείς αναφέρατε αφορούσαν μόνο τους έχοντες οργανική θέση.
Οφείλατε να το έχετε διερευνήσει.

Και μία υπενθύμιση. Η εμπλοκή των γιατρών του νοσοκομείου και της προσπάθειας τους για ανάδειξη των προβλημάτων του, με μόνο στόχο την αναβάθμιση του και την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει, σε παιχνίδια σκοπιμότητας και κάθε είδους εκμετάλλευση θα μας βρει απέναντι από όπου και αν προέρχονται.

Για το ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ Ο Πρόεδρος
Κ.Α. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Νευροχειρουργός