Κατρακυλά η τιμή της ελιάς Καλαμών: 50 έως 75 εκατ. το διακύβευμα για το αγροτικό εισόδημα της Αιτωλοακαρνανίας

  • Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις από τη μια, «πληγές» που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ συνθέτουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί
  • Αιτία του κακού η απουσία του κράτους, λένε οι παραγωγοί για τις ελληνοποιήσεις

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό οι 50.000 τόνοι της παραγωγής «ελιάς Καλαμών» με τη χαμηλή τιμή του ενός ευρώ αποδίδουν 50 εκατ. ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας. Ενώ αν υπολογιστεί η παραγωγή με την τιμή του 1,5 ευρώ, που υπήρχε προ διετίας, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 75 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ουσιαστικά για το διακύβευμα για την τοπική αγροτική οικονομία της Αιτωλοακαρνανία από την κατιούσα που έχει πάρει η τιμή του προϊόντος το τελευταίο διάστημα. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις «πληγές» που μετρούν οι ελαιοπαραγωγοί από τα καιρικά φαινόμενα, όπως πρόσφατα ο «Ιανός» ή ο καύσωνας του Μαΐου στην περίοδο της ανθοφορίας αλλά και τις γενικότερες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας σε ένα πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο. Μάλιστα σε πολλές τοπικές κοινότητες της περιοχής, όπως η Γουριά, η Σταμνά, ο Άγιος Ηλίας, το Χρυσοβέργι κ.α, όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κάτοικοι ζουν σχεδόν αποκλειστικά από το αυτό το προϊόνη κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

50% κάτω η τιμή

Τα πράγματα, όπως εξήγησε ο Ανδρέας Κότσαλος, από το Σύλλογο Παραγωγών «ελιάς Καλαμών», μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8»άρχισαν να χειροτερεύουν από τον Απρίλιο του 2019 όταν σταμάτησε η απορρόφηση του προϊόντος. «Ακολούθησε μια παράξενη κατάσταση και η τιμή άρχισε να πέφτει και συνεχίστηκε και όταν άρχισε η συγκομιδή του φθινοπώρου του 2019, με αποτέλεσμα να μείνει πολύς καρπός πάνω στα δένδρα, ο οποίος μαζεύτηκε μέχρι το Μάρτιο. Και μετά επικράτησαν πράγματα που δεν τιμούν κανένα από όσους εμπλέκονται, από πολιτικά πρόσωπα μέχρι τους εμπόρους. Σταμάτησε ο τεμαχισμός και 200 τεμάχια στο κιλό πωλούνταν π.χ. με 1,4 ευρώ και ανά 20αδα στα τεμάχια άλλαζε η τιμή και φτάσαμε σήμερα όπου από 200 μέχρι τα 160 τεμάχια η τιμή εκκίνησης είναι 70-75 λεπτά και από τα 130 – 160 τεμάχια στα 80 λεπτά» εξήγησε ο Ανδρ. Κότσαλος τονίζοντας ότι σε άλλες εποχές η τιμή ήταν διπλάσια.

Εξαγγέλονται αυστηρότερα πρόστιμα για τις ελληνοποιήσεις, αλλά αυτές δεν εντοπίζονται

Για τη δραματική πτώση όμως των τιμών του προϊόντων σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Όπως τόνισε ο Ανδρέας Κότσαλος, «τις ελληνοποιήσεις εμείς τη μάθαμε από βουλευτές που κατέθεσαν ερωτήσεις στη βουλή και τις παραδέχθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας ότι θα αυξήσει το πρόστιμο και θα δημιουργήσει τους μηχανισμούς για να περιορίσει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, αλλά και ο «ΕΛΓΟ – Δήμητρα», που είπε ότι πρέπει να κλείσουν οι πύλες εισόδου παράνομων προϊόντων, πράγμα που έγινε με το γάλα στην Ήπειρο και άρχισε ξανά η τιμή του προϊόντος να ανεβαίνει». Ωστόσο ο Ανδρέας Κότσαλος πρόσθεσε με νόημα πως «οι ελληνοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από όλους ότι είναι η αιτία του κακού, η αιτία του κακού είναι η απουσία του κράτους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν για να δουλεύουν…» Εξήγησε μάλιστα πως σε σχετική απάντηση που δόθηκε στη Βουλή του Υπ. Οικονομικών απάντησε ότι σε ελέγχουν που έκανε δεν βρήκε ελληνοποιήσεις και εισαγωγές. «Τα πραγματικά στοιχεία είναι στο Υπουργείο Εμπορίου, στα Τελωνεία, στα γραφεία νηολόγησης… Το προϊόν όμως κάπως έρχεται στην Ελλάδα… Όταν ο Υπουργός να λέει ότι θα πατάξει τις ελληνοποιήσεις, δεν νομίζω ότι θα κάνει ένα νόμο για κάτι ανύπαρκτο;» διερωτήθηκε με νόημα ο Ανδρέας Κότσαλος και πρόσθεσε ότι οι ελαιοπαραγωγοί απαιτούν να δουλέψει το Κράτος.

«Μοντέλο» Ισπανίας και αποζημιώσεις ζητούν οι παραγωγοί

Μάλιστα οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής ζητούν από το Υπουργείο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου είναι πλέον υποχρεωτικό να λαμβάνεται υπόψη το κόστος παραγωγής στην εμπορία του προϊόντος, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η τιμή που συμφωνείται μεταξύ του παραγωγού και του αγοραστή καλύπτει το κόστος παραγωγής.
Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί σχετίζεται φυσικά και με τον ΕΛΓΑ. «Ο ΕΛΓΑ λέει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του να αποζημιώσει παραγωγές που καταστράφηκαν 100% από τον καύσωνα, υπάρχουν όμως τα de minimis, αλλά κανένα ενδιαφέρον από το Υπουργείο… Όπως επίσης ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν εντασσόμαστε στους πληγέντες κλάδους από την πανδημία» ανέφερε ο Ανδρ. Κότσαλο και πρόσθεσε ότι οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν με μισό ευρώ οι παραγωγοί. «Για τις 30.000 τόνους παραγωγή που θα έχει φέτος η Ελλάδα είναι 15 εκατ. ευρώ και να αποζημιωθούν για την παραγωγή που είναι στις αποθήκες, αλλά και αυτοί που πούλησαν σε χαμηλή τιμή είναι αλλά 30 ή 40 εκατ. Δεν είναι δύσκολο να πάρουν οι άνθρωποι αυτοί αυτό το μισό ευρώ για να αρχίσουν να δουλεύουν ξανά οι τοπικές οικονομίες» ανέφερε ο Ανδρ. Κότσαλος.

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις…

Ωστόσο ο Ανδρέας Κότσαλος, μάλιστα αποκάλυψε πως οι παραγωγοί και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε άλλες περιοχές, σεβόμενοι και τα προβλήματα της χώρας (πανδημία, ελληνοτουρκικά κτλ) θα δώσουν ακόμη ένα περιθώριο προκειμένου να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα γίνουν προσεχώς με την ηγεσία του Υπουργείου. «Διαφορετικά έχει προγραμματιστεί «κάθοδος» των παραγωγών στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και οι Λάκωνες θα βγουν στον Ισθμό, γιατί δεν πάει άλλο…» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρ. Κότσαλος.

Εθνικό ΠΟΠ ή ΠΓΕ

Από εκεί και πέρα οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανίας, που παράγουν το ήμισυ της εγχώριας παραγωγής, ζητούν για την κατοχύρωση του προϊόντος και την ενίσχυση της εξαγωγικής του δυναμικής να καλυφθεί το «κενό» που έχει δημιουργηθεί από το νόμο Αποστόλου και την ένταξη στον εθνικό κατάλογο. «Ζητάμε ένα εθνικό ΠΟΠ ή ένα ΠΓΕ (προϊόν γεωγραφικής ένδειξης) για να “απεμπλακούμε” από Kalamata olive. Η κίνηση Αποστόλου είχε σκοπό να δώσει όνομα στην ελιά Καλαμών που παράγεται εκτός Μεσσηνίας, υπήρξε ένα κενό όμως. Και αυτό το κενό πρέπει να το καλύψουμε χθες» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κότσαλος.