336 κρούσματα σε 22 ημέρες στην Αιτωλοακαρνανία !

“Καυτός” ο Νοέμβριος για την Αιτωλοακαρνανία, καθώς εμφανίζει στις πρώτες 22 ημέρες του μήνα συνολικά 336 κρούσματα κορονοϊού αριθμό υπερδιπλάσιο, από τα κρούσματα όλων των προηγούμενων μηνών από την έναρξη της πανδημίας.

Μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία καταγράφει 286 κρούσματα από την πρώτη ημέρα του lockdown και η εξέλιξη της πανδημίας έχει πατήσει γκάζι καθώς από αυτά τα 229 κρούσματα καταγράφονται το προηγούμενο δεκαήμερο. Ενώ μια ακόμη απόδειξη της αύξησης της διασποράς είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε (16 έως 22/11) εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία 173 κρούσματα, αριθμός πολύ αυξημένος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (9 έως 15/11) που καταγράφηκαν 98 κρούσματα.

Βεβαίως αναλύσεις με απόλυτη ασφάλεια δεν μπορούν να γίνουν καθώς η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ μάλλον “θολώνει” την εικόνα. Τα 58 κρούσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στην Αιτωλοακαρνανία το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, αριθμός που αποτελεί τοπικό ρεκόρ, αφορά σε μεγάλο ποσοστό αποτελέσματα από τεστ που εκκρεμούσαν για μια εβδομάδα, ίσως και περισσότερο.

Πάντως με μια κάποια σχετική ασφάλεια μπορεί να γίνει η εκτίμηση ότι σε κάποιο βαθμό τα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος στην Αιτωλοακαρνανία αποτυπώνουν τη διασπορά του ιού στην περιοχή κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου πριν την εφαρμογή του lockdown. Έτσι δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος με βεβαιότητα ότι τα μέτρα του lockdown δεν αποδίδουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το πρώτο lockdown από πολλές απόψεις. Από την άλλη βέβαια, όταν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων στα test που διεξάγονται, τότε πολλά από τα προληπτικά μέτρα “αχρηστεύονται”, όπως οι διαδικασίες ιχνηλάτησης και καραντίνας.