Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κατά του αιολικού πάρκου στη Βαράσοβα

«Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάστασή του»
Την απόφαση ο Δήμος Ναυπακτίας να ταχθεί ενάντια σε κάθε σχέδιο εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο όρος της Βαράσοβας, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικού Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. Μέσω αυτής εκφράζεται ξεκάθαρα και προς κάθε εμπλεκόμενη αρχή και φορέα η άρνηση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας να αποδεχτεί την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, ενώ παράλληλα ξεκινά και η προετοιμασία ώστε να ακολουθηθεί και η δικαστική οδός.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η βεβαίωση παραγωγού που εκδόθηκε την 1η Μαρτίου του 2021 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς την εταιρεία «WIND ENERGY ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (WIND ENERGY), για την «εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 31,05 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,05 MW στη θέση Βαράσοβα, της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας».

Το θέμα έθεσε υπ’ όψιν του Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Τραχύλης με το σύνολο του παρατάξεων του Δήμου Ναυπακτίας, όπως και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Περιθωρίου κ.Γεώργιου Δαδάνη, Βασιλικής κ.Χρήστου Βαλμά, Γαλατά κ.Ελευθέριου Μπαλωμένου και Καλαβρούζας κ.Νίκου Καλαβρουζιώτη, να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου τονίζοντας την πλούσια ιστορία και το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής, συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου που δε συνάδουν με τις εν λόγω χρήσεις. Ο Δήμος άλλωστε, στην πορεία των τελευταίων ετών δρομολόγησε και είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης πολύ σημαντικών παρεμβάσεων (όπως αναρριχητικό πεδίο και μονοπάτια), οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει ξεκάθαρο πως ο Δήμος Ναυπακτίας θα είναι παρών σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Παράλληλα, δημιουργείται ένα μέτωπο με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και δίνεται εκτός των άλλων σαφής πολιτική διάσταση στο θέμα.

Ήδη ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλης Γκίζας, στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε σειρά επαφών με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου, πολιτικού και όχι μόνο, το οποίο στηρίζει το δίκαιο αίτημα, με την έως σήμερα έκβαση αυτών να είναι άκρως θετική. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεο, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Κοσμά, καθώς και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ.Κωνσταντίνο Λύρο. Επίσης ενημερώθηκαν για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας, και τις ενέργειες που δρομολογούνται, η Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας κ.Ολυμπία Βικάτου, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νότιου Ιονίου κ.Γιώργος Παπανδρέου, ο Δασάρχης Ναυπάκτου κ.Γεώργιος Ράπτης και η Δασάρχης Μεσολογγίου κ.Αναστασία Λεπίδη.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθούν επαφές με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τους Βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων.
Επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας, στη βάση παλιότερης απόφασης που έχει λάβει, δεν λέει «όχι» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λέει «όχι» στην αλόγιστη εγκατάσταση αυτών, πολύ περισσότερο δε όταν αυτή αποτελεί έγκλημα για μία περιοχή.

Συγκεκριμένα για τη Βαράσοβα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “Θεωρείται το «Άγιον Όρος» της Αιτωλίας διότι εκεί ασκήτευαν την εποχή του Βυζαντίου πλήθος μοναχών. Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των εκκλησιών, ερει-πωμένων μονών και ασκητηρίων που βρίσκονται στην κορυφή. Ιδιαίτερα, στη νότια απόκρημνη πλευρά του όρους ανοίγεται ευρύχωρο βραχοσκεπές σπήλαιο όπου σώζο¬νται ερείπια βυζαντινού οργανωμένου ασκητικού συγκροτήματος αφιερωμένου στον Άγιο Νικόλαο. Στο σπήλαιο αυτό υπάρχει η μοναδική εγκλείστρα που έχουμε στην Ελλάδα. Στις μέρες μας συνεχίζονται οι ανασκαφές, κυρίως από τον Πανεπιστήμιο Ιω¬αννίνων και επίσης οι πιστοί τελούν εκεί τη Θεία λειτουργία.

Λόγω του ότι το βουνό ανεβαίνει κάθετα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 917 μέτρα, αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς και λάτρεις της αναρρίχησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, μέσω του Προγράμματος CLLD/LEADER δημιουργούνται εγκαταστάσεις και διαμορφώνεται το «Αναρριχητικό Πεδίο Βαράσοβας» με όλες τις νόμιμες άδειες και εγκρίσεις καθώς και τα αθλητικά πρωτόκολλα για το άθλημα της αναρρίχησης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος (μεγάλο ανάπτυγμα) και καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα σύμφωνα με εκθέσεις ειδικών του είδους, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το συμπαγές του βράχου και τις πολλαπλές επιλογές διαδρομών αναρρίχησης. Είναι χώρος πεζοπορικών διαδρομών που πολλοί φυσιολάτρες, ορειβατικοί και α-ναρριχητικοί σύλλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται, και παράλληλα αναβαθμίζονται τα μονοπάτια με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα CLLD/LEADER και όλες τις νόμιμες άδειες των αρμοδίων υπηρεσιών. Προστατεύεται πολλαπλώς από διάφορες συνθήκες, γειτνιάζει με τις εκβολές του Ευήνου ποταμού και περαιτέρω με τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.