Πανεπιστήμιο Πατρών : Τη Δευτέρα αποφασίζει η Σύγκλητος για συγχωνεύσεις – μεταφορές

Την οριστικοποίηση του σχεδίου του νέου ακαδημαϊκού χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών μέσα από συγχωνεύσεις και μεταφορές Τμημάτων θα αποφασίσει η Σύγκλητος του Ιδρύματος στη συνεδρίαση της Δευτέρας 22/3, μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής διαβούλευσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στη συνέχεια ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας θα καταθέσει ο οριστικό Σχέδιο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στην συνεδρίαση που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι των πόλεων που φιλοξενούν Τμήματα του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι επιδιώκουν ουσιαστικά την ακύρωση του προτεινόμενο σχεδίου και την παραμονή των Τμημάτων στις πόλεις που εδρεύουν σήμερα. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη τοποθέτηση στη Βουλή του αρμοδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, αναμένεται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου να οριστικοποιήσει το προτεινόμενο σχέδιο συγχωνεύσεων και μεταφορών τμημάτων ως έχει.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετά το νόμο Γαβρόγλου έχει Τμήματα σε έξι πόλεις και αν οριστικοποιηθεί το προτεινόμενο σχέδιο ως έχει θα περιοριστεί σε τρεις πόλεις, καθώς Αίγιο, Πύργος και Αμαλιάδα θα σβηστούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη, ενώ το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, θα παραμείνουν σε αυτόν με την ισχνή παρουσία μόλις τριών Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής.

Οι προτάσεις συγχωνεύσεων μεταφορών

Η Πρόταση αναδιοργάνωσης της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Η παρούσα πρόταση αναδιοργάνωσης της δομής των Τμημάτων της Σχολής εξειδικεύεται στις παρακάτω εσωτερικές μεταβολές:
1. Συνένωση των Τμημάτων «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» με έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» με έδρα την Αμαλιάδα και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» με έδρα το Μεσολόγγι σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι.
2. Δημιουργία Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας με αντικείμενο τη Διαχείριση Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος από το 2023-24
3. Μετονομασία του Τμήματος «Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» σε τμήμα «Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» με έδρα το Μεσολόγγι.

Στην Πάτρα το Ιστορικό – Αρχαιολογικό

Ακόμη προβλέπεται η πρόταση απορρόφησης του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα.

Εναλλακτικές για “Μηχανικών Περιβάλλοντος” και ΔΕΑΠΤ

Η πρόταση αναδιάρθρωση της Γεωπονικής Σχολής μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και τα δύο Τμήματα «Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Αγρίνιο.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων έχει, θεωρητικά, δύο εναλλακτικές. Μεταφορά στην έδρα της Σχολής και μετατροπή σε τετραετούς φοίτησης με ταυτόχρονη παραχώρηση όλης της υλικοτεχνικής του υποδομής στο Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» στο Αγρίνιο. Και η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνενωθεί με το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» και να δημιουργήσει ένα τομέα διοίκησης επιχειρήσεων τροφίμων μέσα σ’ αυτό ενώ τα μέλη ΔΕΠ που δεν θα θέλουν να ενταχθούν σε μία Γεωπονική Σχολή θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Στον προτεινόμενο για δημιουργία τομέα «Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων θα περιέλθει και το MBA «Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.

Οι ίδιες δύο εναλλακτικές υπάρχουν και για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η πρώτη είναι η μεταφορά του στην έδρα της Σχολής στην Πάτρα. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να αποτελέσει τον πυρήνα του νέου Τμήματος της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο με αντικείμενο το περιβάλλον και την αειφορική γεωργία. Στην δεύτερη περίπτωση η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος στην πολυτεχνική σχολή με αντικείμενο «Μηχανική Περιβάλλοντος», το οποίο θα στελεχωθεί από μέλη ΔΕΠ του πρώην Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και των άλλων τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής και θα έχει έδρα την Πάτρα.