Το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων γίνεται ξανά το άλλοθι;

«Ό,τι γίνει πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου» λέει  ο Αγγ. Συρίγος
Η διάταξη που επικαλείται ο υφυπουργός Παιδείας αναφορικά με τη τελική στάση του Υπουργείου

Σήμερα «κληρώνει» για το Πανεπιστήμιο Πατρών, αφού η Σύγκλητος του Ιδρύματος καλείται να λάβει την οριστική απόφαση για την αναδιάρθρωση του χάρτη του Πανεπιστημίου. Κατά πάσα πιθανότητα εκτιμάται πώς από τη στιγμή που η έως τώρα στάση του Υπουργείου Παιδείας δεν μοιάζει να είναι καθόλου αρνητική στο προτεινόμενο σχέδιο συγχωνεύσεων και μεταφορών Τμημάτων, η Σύγκλητος θα οριστικοποιήσει το σχέδιο αυτό ως έχει χωρίς περαιτέρω αλλαγές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται μετά; Αν, δηλαδή όσα αποφασίσει η Σύγκλητος μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση της Συγκλήτου. Η απάντηση σε αυτό φαίνεται πως δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Η εντύπωση που μέχρι πρότινος υπήρχε είναι ότι για τα ζητήματα που αφορούν τη συγχώνευση, την κατάργηση ή την μεταφορά Τμημάτων σε άλλη πόλη τον τελευταίο λόγο έχει το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, ο αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υφυπουργός Άγγελος Συρίγος σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε πρόσφατα με φορείς της Αχαΐας και του Αιγίου αναφορικά με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας που σήμερα εδρεύει στο Αίγιο και η προτεινόμενη αναδιάρθρωση προβλέπει την μεταφορά του στην Πάτρα, έδωσε μία άλλη διάσταση στα πράγματα επικαλούμενος την παράγραφο 2 στο άρθρο 5 του νόμου 4485/2017, που αφορά την οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εκεί λοιπόν, πράγματι, στο άρθρο 5 ο νόμος προβλέπει ότι με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται ΑΕΙ και μεταβάλλεται η έδρα τους.

Αυτά λέει η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του συγκεκριμένου νόμου, ο Άγγελος Συρίγος όμως στάθηκε στην δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου, που λέει ότι «για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος της πρώτης παραγράφου απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων ιδρυμάτων εκτός από την περίπτωση ίδρυσης νέου ΑΕΙ και γνώμη της ΑΔΙΠ» (σ.σ. σήμερα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης). Ο Άγγελος Συρίγος, δηλαδή είπε πως ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα προτείνει η Σύγκλητος. Επικαλέστηκε μάλιστα το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων (το οποίο κατά τη γνώμη του αναλύεται και από τις συγκεκριμένες διατάξεις) και τόνισε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να κινηθεί πέρα από τις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου και να συντάξει Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της Αχαΐας και του Αιγίου, αρκετοί από τους αυτοδιοικητικούς επέμειναν ότι το Υπουργείο μπορεί να μπλοκάρει τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις και μεταφορές Τμημάτων ουσιαστικά με το να αρνηθεί ή να κωλυσιεργήσει τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος βασισμένο στη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και έτσι να παραμείνει ως έχει η υπάρχουσα κατάσταση. Αν είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο, μένει να το δούμε στην πορεία…