Η επανάσταση του Μοχίτο

Έγινε που λες και η παρέλαση, έγινε κι η γιορτή παρέα με την Καμήλα και τον Πρίγκηψ Κάρολο να συγκινείται, πραγματοποιήθηκε και το τραπέζι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον παραδοσιακό ελληνικό κιμά γαρίδας, όπως αυτόν που έτρωγαν οι οπλαρχηγοί, μαζεύτηκε η δευτερομπουζουαρζία της Ευρώπης και φυσικά αγνοήσαμε την ποταπή Αϊτή γιατί, ω μοντιέ, είναι τρε μπανάλ αυτοί οι νέγροι που αναγνώρισαν πρώτοι την επανάσταση.

Ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του και το lockdown να πηγαίνει περίπατο πλέον, γιατί λίγο η άνοιξη, λίγο η ανθοφορία, λίγο το κρασί λίγο η θάλασσα λίγο το αγόρι μου. Όλα μαζί αναγκάζουν τους νέους να μαζεύονται στα πεζοδρόμια ο ένας δίπλα στον άλλο και να καταναλώνουν τα ωραία τους κοκτέιλ. Προφανώς δεν αντέχει άλλο ο κόσμος με τις δύο «κρίσιμες εβδομάδες», που κατέληξαν ένας ολόκληρος κρίσιμος χρόνος.

Πριν διαολοστείλουμε τους νέους που «δεν σέβονται» ας αναλογιστούμε ο καθείς για το τι θα έπραττε αν ήταν στην ηλικιακή ομάδα των 15-25. Εκεί που το αίμα βράζει και η ενέργεια δεν κλείνεται στα καθωσπρέπει στεγανά. Εκεί που η αμφισβήτηση χτυπάει κόκκινο και η επανάσταση είναι μια ρεαλιστική εκδοχή. Εκεί που η 11η βραδινή ώρα είναι καταμεσήμερο κι όχι ώρα ύπνου μετά του δεύτερου ονείρου.

Ο καθείς μπορεί να επικρίνει τους νέους και να τους κατηγορήσει για την κατάντια τους. Αυτό έκαναν ανέκαθεν οι παλιές γενιές στις καινούριες. Στη συγκεκριμένη όμως που της αφήνουμε μια χώρα τριμπούρδελο, τουλάχιστο ας προσπαθήσουμε να την «μεγαλώσουμε» με ωραίο και ήρεμο τρόπο κι όχι με το βούρδουλα. Αυτή εδώ που αγωνιά για το μέλλον της και βλέπει Κυρανάκηδες στην τηλεόραση να την κράζει ας είμαστε εμείς τουλάχιστο λίγο πιο επιεικείς. Ναι κι εγώ θα ήθελα να διαμαρτύρεται για πιο δίκαια αιτήματα, να κάνει «τσαμπουκά» για πιο σοβαρά ζητήματα, να ζητά Παιδεία, Δημοκρατία, Υγεία, Δικαιοσύνη. Αλλά διάολε κι εμάς στα γλυκά 15 πρώτα έτη της ζωής μας η διαολιά και η διασκέδαση μας ένοιαζε. Ας μικρύνουμε κι εμείς λίγο, για λίγο.

ΥΓ Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο με το lockdown και η εστίαση πρέπει να ανοίξει επειγόντως. Με μέτρα κι αποστάσεις αλλά ανοιχτή. Δεν έχει άλλο νόημα αυτή η κατάσταση. Αλλιώς θα πιστέψω ότι η καλή μας κατά τα άλλα Κυβέρνηση θέλει να δουλεύουμε στα κλεφτά και να μας επιβάλλει μόνο πρόστιμα.

Γ.Κ.