Το νομικό κρίνει και το ουσιαστικό σκέλος για το Πανεπιστήμιο

Δεν κρίνουμε κατά το δοκούν, αλλά βάσει των ισχυόντων νόμων. Με αυτά τα λόγια ο Άγγελος Συρίγος στη Βουλή απάντησε στο νομικό, αλλά και ουσιαστικό σκέλος, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών. Επικαλούμενος για άλλη μια φορά το νόμο 4485/2017 (άρθρο 5 παρ. 2) απάντησε ο θεωρητικά εύλογο ερώτημα του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλαματιανού για το αν θα καταργηθούν τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμο, με προεδρικό διάταγμα.

“Εδώ πέρα έχουμε τον ν. 4485/2017, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει δύο κριτήρια όταν λέει πότε ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται ΑΕΙ ή μεταβάλλεται η έδρα τους και λέει ότι όταν επιβάλλεται από τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά μέλος ΔΕΠ και όταν η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ, όχι μόνο δεν δικαιολογείται επιστημονικά, αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία” είπε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Συρίγος προσθέτοντας απευθυνόμενος στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι “παρ’ ότι υπήρχε νόμος που είχε ψηφίσει η δική σας κυβέρνηση, η δική σας κυβέρνηση επέλεξε να τον ακυρώσει στην πράξη, ιδρύοντας τμήματα χωρίς καμμία αξιολόγηση”.

“Επομένως, οτιδήποτε και να γίνει, πάντα θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του πανεπιστημίου, εκτός αν ακολουθήσουμε την παλαιά μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ που αγνοούμε τους νόμους και λέμε «αλλάζουμε με έναν καινούργιο νόμο και περνάμε το “άλφα” ή το “βήτα”” κατέληγε ο Άγγελος Συρίγος. Έτσι, όταν η νομική ανάγνωση του θεσμικού πλαισίου, απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου, τότε είναι προφανώς ότι είναι απειροελάχιστο το ενδεχόμενο να συμβούν στο τέλος διαφορετικά πράγματα από όσα προτείνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.