Αιτωλοακαρνανία : Διακομιδές και μη διασωληνωμένων

797 είναι τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία την εβδομάδα που πέρασε (10-16/5). Ο όγκος των νέων κρουσμάτων είναι τέτοιος που μέσα στα τελευταία 24ωρα που οι νέες εισαγωγές ασθενών έχουν φρακάρει τις κλινικές covid στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και πλέον γίνονται διακομιδές ασθενών που νοσούν από covid και δεν χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον διασωλήνωση σε γειτονικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό της έξαρσης της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία ότι από την 1η Μαϊου μέχρις τις 16/5 στην Αιτωλοακαρνανία έχουν εντοπιστεί 1.473 νέα κρούσματα!

Με δεδομένο ότι το κύμα των νέων εισαγωγών που παρατηρείται στο Νοσοκομείο Αγρινίου αφορά σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπους που διαγνώστηκαν με covid εδώ και αρκετές ημέρες μοιάζει δυστυχώς σχεδόν βέβαιο πως οι ανάγκες για νέες εισαγωγές ασθενών θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, αν δεν αρχίσει όσον το δυνατόν πιο γρήγορα η αποκλιμάκωση του ημερήσιου αριθμού των νέων κρουσμάτων.

To γεγονός ότι διακομίζονται από την Αιτωλοακαρνανία σε νοσοκομεία γειτονικών περιοχών ασθενείς που δεν έχουν φτάσει ακόμη τουλάχιστον στο σημείο να διασωληνωθούν δεν φανερώνει μόνο την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή και τον όγκο των κρουσμάτων, φανερώνει και την αδυναμία του συστήματος υγείας στην περιοχή να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, αλλά και την αποτυχία των αρμοδίων σε όλα τα επίπεδα από το ανώτερο κυβερνητικό μέχρι το χαμηλότερο διοικητικό να μπορέσουν να μπορέσουν να παρουσιάσουν έστω μια λύση έκτακτης ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η Αιτωλοακαρνανία, αν και διαθέτει δύο νοσοκομεία, συγκαταλέγεται σε μια από τις σχετικά λίγες περιοχές της χώρας, που στέλνει μη διασωληνωμένους ασθενείς σε γειτονικά νοσοκομεία.