Φεύγει το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, έρχεται (;) η Αειφορική Γεωργία

Η πρόταση της Συγκλήτου για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος
«Θολό» σημείο παραμένει ακόμη το πότε θα λειτουργήσει το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και η πιθανότητα να απορροφήσει στο μέλλον το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Με αυξημένη πλειοψηφία η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην χθεσινή συνεδρίασή της ψήφισε επί των προτάσεων της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, δίνοντας τη σύμφωνη γνώμη της περί αναδιάρθρωσης και μεταφοράς Τμημάτων κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Πρυτάνεως Καθηγητή Χρήστου Μπούρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα ήρθε στη Σύγκλητο έκφραση σύμφωνης γνώμης για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το ΑγρίνιοCulture.gr βάσει του άρθρου 5 του νόμου 4485 του 2017 (παράγραφοι 1 και 2) για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Α.Ε.Ι. και μεταβάλλεται η έδρα τους, απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου (εκτός από την περίπτωση ίδρυσης νέου Α.Ε.Ι.) και γνώμη της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.). Βάσει αυτού το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας επιχειρηματολογούσε λέγοντας ότι δεν μπορεί να βάλει χέρι… στον ακαδημαϊκό χάρτη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι λίγο – πολύ γίνεται ό,τι θέλει το Πανεπιστήμιο και σε καμία περίπτωση τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του στην αναδιάρθρωση της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία, μετά τις προτεινόμενες μεταβολές, θα απαρτίζεται από τα Τμήματα:
• Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, με έδρα το Μεσολόγγι
• Γεωπονίας, με έδρα το Μεσολόγγι
• Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα το Αγρίνιο
• Αειφορικής Γεωργίας, με έδρα το Αγρίνιο
Επίσης αναμενόμενο ήταν να εγκριθεί και η μεταφορά της έδρας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα, με την ταυτόχρονη συγχώνευσή του με το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου, το οποίο ουσιαστικά καταργείται, αφού όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας πριν από δύο εβδομάδες θα έχει μηδενικό αριθμό εισακτέων. Ακόμη εγκρίθηκε η μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.

Απολύτως αναμενόμενη λοιπόν ήταν η απόφαση της Συγκλήτου, για τη μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην Πάτρα, αφού αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο του Πανεπιστημίου. Το θολό σημείο, που ανακύπτει από τη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών και προφανώς θα διευκρινιστεί από το Προεδρικό Διάταγμα, που θα συντάξει το Υπουργείο Παιδείας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Γεωπονική Σχολή θα αποκτήσει ένα δεύτερο Τμήμα στο Αγρίνιο, το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, που θα προστεθεί στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο οποίο «ενσωματώνεται» το Τμήμα ΔΕΑΠΤ, που καταργείται. Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο αρχικό του σχέδιο έχει προτείνει την ίδρυση ενός δεύτερου Τμήματος της Γεωπονικής στο Αγρίνιο με την προοπτική αυτό να λειτουργήσει την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24 και σε αυτό να «ενσωματωθεί» το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Πριν από το δύο εβδομάδες όμως με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα έγινε εμμέσως γνωστό από το Υπουργείο ότι το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος θα συνεχίσει να εδρεύει στο Αγρίνιο και μάλιστα φέτος θα μπορέσει να υποδεχθεί 174 νέους φοιτητές.

Τούτων δοθέντων απομένει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο πότε θα λειτουργήσει το δεύτερο Τμήμα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο καθώς και αν οψέποτε θα απορροφήσει το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, όπως έχει προτείνει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με πολύ νωπό πάντως το «βίωμα» του νόμου Γαβρόγλου και την πικρή εμπειρία της ίδρυσης Τμημάτων αρχικά στα χαρτιά και με την προοπτική να λειτουργήσουν μετά από ένα ή δύο χρόνια, το Αγρίνιο θα πρέπει μάλλον να κρατά μικρό καλάθι… Επί του παρόντος το μόνο χειροπιαστό είναι η κατάργηση (δια της συγχωνεύσεως) του Τμήματος ΔΕΑΠΤ και η μεταφορά του Ιστορικού Αρχαιολογικού στην Πάτρα. Τουτέστιν μείον δύο Τμήματα από τα τέσσερα μέχρι χθες.