Οι πλειστηριασμοί σε μια συγκυρία που έχει την καύσιμη ύλη για κοινωνικές αντιδράσεις

Φαίνεται ότι ίσως είμαστε κοντά στο να ξεμπερδέψουμε. Με τους πλήρως εμβολιασμένους να έχουν ξεπεράσει πλέον τα δύο εκατομμύρια και τον συνολικό αριθμό εμβολιασμών να αγγίζει τα 5,5 εκατομμύρια, το τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού «χτίζεται» με γοργούς ρυθμούς. Τα νέα στοιχεία από την εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρείται αποκλιμάκωση στους «σκληρούς» δείκτες, θάνατοι και διασωληνωμένοι.

Και καθώς ξεμπερδεύουμε με την πανδημία, μπερδευόμαστε με την οικονομία. Όχι μόνο από την άποψη των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και από την άποψη των δεσμεύσεων που έρχονται από αρκετά τα προηγούμενα χρόνια. Παράδειγμα οι πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να βγουν στο σφυρί 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών και το 2022 17.000 ακίνητα. Πρόκειται για προγραμματισμένους πλειστηριασμούς που ήταν μέχρι πρότινος παγωμένοι.

Βέβαια στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενεργοποιήσει τον νέο φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να παραμείνουν σπίτι τους με ενοίκιο και να έχουν δικαίωμα επαναγοράς τους σε 12 χρόνια. Ωστόσο ο σχετικός μηχανισμός δεν είναι ακόμη έτοιμος και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί νωρίτερα από το Πάσχα του 2022, δημιουργώντας κίνδυνο να υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις. Η τρέχουσα συγκυρία, στο μεταίχμιο της σταδιακής μετάβασης στη μετά covid εποχή, όπου η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι το νούμερο ένα ζητούμενο, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για κοινωνικές αντιδράσεις.