Ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022 βλέπει η Ε.Ε. για την Ελλάδα

Ανάπτυξη 4,3% και 6,0% για τα έτη 2021 και 2022, αντίστοιχα, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της, που δημοσιεύθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. Η εκτίμηση για το 2021 είναι οριακά υψηλότερη από την αντίστοιχη των εαρινών προβλέψεων του Μαΐου (4,1%).

Οπως αναφέρουν οι νεότερες προβλέψεις της Κομισιόν, τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από τους πόρους του Recovery and Resilience Facility (RRF), αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει 7,5 δισ. ευρώ από το RRF έως το τέλος του έτους. Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να εγκριθεί από το Ecofin την προσεχή Τρίτη. Τα πρώτα 4 δισ. ευρώ –προχρηματοδότηση ύψους 13% του συνολικού ποσού που αναλογεί στη χώρα– αναμένονται εντός του Αυγούστου.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,4% στο α΄ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, παρά την εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο. Η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως «στις καθαρές εξαγωγές, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγικών υπηρεσιών και στη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων», αναφέρεται στην έκθεση. Αντίθετα, όπως σημειώνεται, «η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3%» σε τριμηνιαία βάση, ενώ «μια προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα».

Η Κομισιόν αναφέρει επιπλέον ότι «τα μέτρα κοινωνικής απόστασης άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές Μαΐου», οδηγώντας σε αναβάθμιση των βασικών δεικτών εμπιστοσύνης. Η ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 τόσο φέτος όσο και το 2022, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί οριακά από το 16,3% του 2020 (στις εαρινές προβλέψεις η εκτίμηση ήταν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα). Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα (-0,4%) φέτος και να επανέλθει σε θετικό πρόσημο (0,5%) το 2022.

Αβεβαιότητα

Το σημείωμα για την Ελλάδα καταλήγει με την προειδοποίηση ότι «αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με την COVID-19. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, η χρονική συγκυρία υλοποίησης της οποίας θα πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των πτωχεύσεων και να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας». Αντιστρόφως, όπως σημειώνεται, «οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δαπάνες μελλοντικά».

πηγή : kathimerini.gr