Άλλη υπηρεσία επιβλέπει το Άκτιο – Αμβρακία και άλλη τη σύνδεση της Λευκάδας με τη Βόνιτσα και το Άκτιο

Το μπέρδεμα με την επίβλεψη των μεγάλων έργων
Καθησυχάζει όμως το Υπουργείο

Οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, που είναι αρμόδιες για την επίβλεψη των έργων υποδομής στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας δημιούργησαν το φόβο πως θα υπάρξει ζήτημα με την επίβλεψη των έργων. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη υπαγωγή της εποπτεύουσας Υπηρεσίας του υπό κατασκευή δρόμου Άκτιο – Αμβρακία (Κλιμάκιο Πρέβεζας) στην ΕΥΔΕ Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετά τον ν. 4700/2020, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει στο άμεσο μέλλον σοβαρές διοικητικές δυσλειτουργίες. Τούτο διότι η εξέλιξη του πολύπαθου έργου της Αμβρακίας Οδού, που ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εποπτεύεται και διοικείται πλέον από Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Το Υπουργείο Υποδομών από την πλευρά του εμφανίζεται καθησυχαστικό διευκρινίζοντας ότι με την υπογραφή της σύμβασης του έργου ανατέθηκαν στο Τμήμα Κατασκευής Έργων Αθήνας της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής & Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ) του Υπουργείου αρμοδιότητες Διευθύνουσας Υπηρεσίας του έργου, με τη δυνατότητα να αναθέσει, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, αρμοδιότητες που αφορούν θέματα επίβλεψης ή διαχείρισης του συγκεκριμένου έργου στο υπηρεσιακό προσωπικό που υπηρετεί στα κλιμάκια Πρέβεζας ή Ιωαννίνων.

Μάλιστα με αποφάσεις της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ορίστηκε το τεχνικό προσωπικό για την επίβλεψη και παρακολούθηση του έργου, που στελεχώνεται από υπαλλήλους του Τμήματος Κατασκευής Έργων Αθήνας καθώς και των κλιμάκιων Πρέβεζας και Ιωαννίνων. Έτσι σύμφωνα με το Υπ. Υποδομών η παρακολούθηση του έργου, λόγω της σπουδαιότητας του και της πολυπλοκότητάς του, θα γίνεται από υπαλλήλους των κεντρικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών καθώς και των περιφερειακών Κλιμακίων της, με έδρα πλησίον του χώρου εκτέλεσης των εργασιών.

Στην ίδια περιοχή όμως κατασκευάζεται ένα άλλο μεγάλο οδικό έργο η διπλή οδικής σύνδεση της Λευκάδας με τη Βόνιτσα και το Άκτιο. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή αρμοδιότητες Διευθύνουσας Υπηρεσίας του έργου έχουν ανατεθεί στην ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων. Αν και είναι καθόλα λογικό η κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου να εποπτεύεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, είναι από την άλλη παράδοξο δύο γειτονικά και αλληλεξαρτώμενα έργα να εποπτεύονται από διαφορετικές Υπηρεσίες.