Για τα 30 δευτερόλεπτα της Σακελλαροπούλου

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να ζητήσουμε συγνώμη από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που την “αναγκάσαμε” να διακόψει τις διακοπές της στη Νάξο, επειδή καήκαμε… Όμως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να μας απαλλάξει από την υποχρέωση αυτή, καθώς για να επιστρέψει στην Αθήνα από τη Νάξο και να πάει στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για να κάνει μια δήλωση 30 δευτερολέπτων, χρησιμοποίησε ένα Σινούκ της Αεροπορίας Στράτου.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακριβώς επειδή δεν εκλέγεται άμεσα από τον άλλο και δεν μπορεί να ανακληθεί από αυτόν, θα έπρεπε να είναι ο πιο σεμνός άνθρωπος στη χώρα. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου όμως δεν είναι. Φυσικά δεν ισχυριζόμαστε ότι αν η ΠτΔ είχε πάρει το πλοίο ή το αεροπλάνο της γραμμής για να επιστρέψει στην Αθήνα, θα ήταν λιγότερες οι καταστροφές από τις πυρκαγιές. Εξάλλου, δεν φέρουν όλα τα Σινούκ κάδους πυρόσβεσης. Όμως σημασία έχει ποιο μήνυμα στέλνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και με την προκλητική της στάση δεν στέλνει το σωστό μήνυμα. Γιατί, φυσικά δεν θα χάλαγε ο κόσμος αν η ΠτΔ ενημερώνονταν τηλεφωνικά από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής για την κατάσταση. Αλλά φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα των Υπουργών που συντονίζουν… Κυρίως όμως σε μια χώρα που αδυνατεί να δώσει τα μέσα ατομικής προστασίας στους εθελοντές πυροσβέστες και έχει έναν ανεπαρκή και εν πολλοίς πεπαλαιωμένο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων και αεροσκαφών πυρόσβεσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να μετατρέψει τα ελικόπτερα του Στρατού, που η μια ώρα πτήσης τους κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ, σε ταξί για μια παντελώς αχρείαστη εμφάνισή της. Για μια on camera δήλωση 30 δευτερολέπτων.

Αλλά το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργεί και σκέπτεται μόνο με τηλεοπτικούς και επικοινωνιακούς όρους, μας το απέδειξε με τις προσκλήσεις που απέστειλε φέτος για τη δεξίωση στο Προέδρικο Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εκεί όπου δεν βρέθηκαν και δεν θα βρεθούν οι πυρόπληκτοι, οι εθελοντές πυροσβέστες, οι πιλότοι των canadair… Πήραν όμως πρόσκληση η αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου και η ηθοποιός Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους εκπροσωπώντας το κίνημα #Me Too, οι αθλητές του μπάσκετ, Βασίλης Σπανούλης και Νίκος Ζήσης, απλώς επειδή αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση, πήραν επίσης πρόσκληση τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής Για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, οι συγγενείς θυμάτων της 17Ν, αλλά και η μητέρα του δολοφονηθέντος από τη Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα, όπως και ο μαθητής από την Ναύπακτο που έχασε τους γονείς του από κορονοϊό και αρίστευσε στις Πανελλήνιες, επειδή για τα κανάλια έγινε trendy να χάνεις τους γονείς σου από κορονοϊό, αλλά δεν είναι trendy οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι μαθητές στα ορεινά χωριά και στα νησιά της άγονης γραμμής.

Το γενικότερο πρόβλημα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα εντελώς διακοσμητικό και περιττό στοιχείο και δυστυχώς η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι ότι δεν μπορεί ούτε αυτό το ρόλο παίξει, χωρίς να είναι προκλητική.