Συζήτηση για το Πανεπιστήμιο : Ευθύνες και… μνημόσυνο

Μια συζήτηση που δεν άργησε να μετατραπεί σε συζήτηση για τις σχέσεις των δημοτικών παρατάξεων με τα κόμματα από τα οποία προέρχονται και το πόσο δυναμικά αντιδρούν στις αρνητικές για τον τόπο αποφάσεις των κυβερνήσεων, ήταν αυτή που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για τα πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου.

Το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση με τη μορφή ενημέρωσης – συζήτησης και όχι για να παρθεί κάποια απόφαση, ούτε όμως να μην καταγραφεί η πολιτική καταδίκη του Συμβουλίου για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η αρχική τοποθέτηση του Δημάρχου Αγρινίου συνάντησε την αντίδραση κυρίως της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή για μειωμένες αντιδράσεις απέναντι στις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην υπόθεση «Πανεπιστήμιο» εκτίμησε ότι η υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν και είναι θέμα αποφάσεων και επιλογών των πανεπιστημιακών. «Έχουμε μπλέξει με καθηγητάδες» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Δημάρχου προσθέτοντας ότι τα συμφέροντά τους συνεπικουρούνται από την Ν. Κεραμέως και το Αγγ. Συρίγο, που όπως ανέφερε ανήκουν στο καθηγητικό κατεστημένο. Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε, με νόημα ότι καταργούνται Τμήματα όπως το ΔΕΑΠΤ, που ποτέ δεν πήραν απόφαση να μετακινηθούν στην Πάτρα.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου έθεσε ένα γενικότερο προβληματισμό για τη στόχευση του Αγρινίου σε σχέση με το Πανεπιστήμιο και την ομόνοια που θα πρέπει να υπάρξει γύρω από αυτή τη στόχευση. Επανέλαβε ότι ο στόχος για αυτόνομο Πανεπιστήμιο σωστά τέθηκε, υπογραμμίζοντας ότι πολλά περιφερειακά Πανεπιστήμια κατάφεραν να αναπτυχθούν ως αυτόνομα και πως αρκετές Περιφέρειες κατάφεραν να αναπτύξουν περισσότερα του ενός Πανεπιστήμια (Κρήτη, Θεσσαλονίκη).

Ο Γ. Παπαναστασίου έκανε ακόμη μια γενικότερη κριτική στη στόχευση που είχε διαχρονικά το Αγρίνιο φέρνοντας ως παράδειγμα την ίδρυση Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα. «Που ήταν το Αγρίνιο τότε; Θα την άφηναν να γίνει ή θα την έπαιρναν στην Πάτρα;» διερωτήθηκε με νόημα. Ακόμη προκάλεσε εντύπωση και σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο Δήμαρχος ζήτησε την άποψη του συμβουλίου αναφορικά με την προοπτική ενός μη κρατικού Πανεπιστημίου.

Η Χριστίνα Σταρακά αρχικά και ο Στ. Καμμένος στη συνέχεια κατηγόρησαν το Γ. Παπαναστασίου για μειωμένες αντιδράσεις απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ. «Συζητάμε επί τετελεσμένων και κάνουμε μνημόσυνο» εκτίμησε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι Δήμαρχος έκανε απλώς μια ιστορική αναδρομή και ρώτησε αν θέλουμε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η διαπίστωση της Χρ. Σταρακά ότι από τότε που τέθηκε ο στόχος του αυτόνομου Πανεπιστημίου συνεχώς υποβαθμιζόμαστε. Πάντως απευθυνόμενη στο Δήμαρχο για το παθητικό κατά την ίδια ρόλο της δημοτικής αρχής ανέφερε: «ούτε στους διαδρόμους του Υπουργείο δεν ακούστηκε η φωνή σας, δεν θέλετε να συγκρουστείτε με την κυβέρνηση, στο μνημόσυνο κλάψτε με τους δικούς σας συγγενείς».
«Το μνημόσυνο εσείς το ζητήσατε» απάντησε ο Γ. Παπαναστασίου στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος βρέθηκε πολλές φορές στο Υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθεί και να παρέμβει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και μάλιστα μαζί με άλλους δημάρχους της περιοχής και φορείς της Ηλείας.

«Να πάμε εμείς, η αντιπολίτευση, στα Υπουργεία και τότε θα ακολουθήσετε και εσείς» αντέτεινε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Στ. Καμμένος συνεχίζοντας την κριτική προς τη Δημοτική Αρχή σε παρόμοιο τόνο. Μάλιστα ο Στ. Καμμένος εκτίμησε ότι τα αιτήματα και τα ψηφίσματα του Δήμου Αγρινίου δεν τα παίρνει κανείς στα σοβαρά, αφού λείπει η διεκδίκηση. «Είδα τι κάνατε εσείς απέναντι στο νόμο Γαβρόγλου» είπε με νόημα ο Γ. Παπαναστασίου με το Στ. Καμμένο να ανταπαντά «σημασία έχει τι κάνατε εσείς, ποια πρωτοβουλία πήρατε ως Δήμαρχος, απέναντι στο Γαβρόγλου». Πάντως ο Στ. Καμμένος έκανε λόγο για προδιαγεγραμμένη πορεία των περιφερειακών Πανεπιστημίων συνολικά λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και υπογράμμισε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν φταίει το αυτόνομο Πανεπιστήμιο ή τα συμφέροντα των καθηγητών.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαναστασίου απαντώντας συνολικά σημείωσε ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει αν το θέμα είναι πολιτικό ή θέμα του δημάρχου. «Με αυτά που λέτε θα με κάνετε να νιώθω πως είμαι κυβερνήτης και παντοδύναμος» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε με νόημα «όταν καταργήθηκε το 2013 το αυτόνομο Πανεπιστήμιο έφταιγε ο Μοσχολιός;» Μάλιστα για τις εξελίξεις εκείνης του περιόδου έστρεψε τα βέλη του προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους λέγοντας πως «όταν καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο από τους βουλευτές που το ψήφισαν, οι δύο σήμερα είναι στη ΝΔ και ο ένας στο ΣΥΡΙΖΑ…». «Γιατί ζητάτε σήμερα ευθύνες από εμένα;» είπε ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε με νόημα πως «όταν έφυγε η Οικονομική Σχολή δήμαρχος και νομάρχης από το κυβερνών κόμμα προέρχονταν».