Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Όχι στη Μεσοχώρα

Νεκτ. Φαρμάκης : Αυτή είναι μελέτη πολιτικών… επιπτώσεων
Γ. Παπαναστασίου : Τα νεότερα υδρολογικά στοιχεία δεν ευνοούν την εκτροπή και γι΄αυτό η ΔΕΗ τα αποκρύπτει

Όπως αναμένονταν με τη συνεδρίασή του στο Αγρίνιο το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στα 11 χρόνια της αιρετής Περιφέρειας στο Αγρίνιο, σε μια κίνηση φυσικά συμβολική λόγω του θέματος αλλά και βαθιά πολιτική, αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαχρονικά συντάσσεται στο πλευρό των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου.

«Η στάση μας απέναντι στο έργο της Μεσοχώρας και τη συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν προέρχεται από κανενός είδους ιδιοκτησιακή λογική ή μικροπολιτική λογική ή από έναν τοπικιστικό πατριωτισμό παλαιάς κοπής. Οι φυσικοί πόροι δεν έχουν τοπικούς ιδιοκτήτες είναι περιουσία όλων». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε ότι το έργο που έχει ακυρωθεί έξι φορές από τα Δικαστήρια σχετίζεται με την εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία και γι’ αυτό όπως ανέφερε ακυρώθηκε το 2020 η ΑΕΠΟ του έργου, καθώς αυτό και το έργο της Γλύστρας έχουν χαρακτηριστεί και συνεχίζουν να είναι έργα κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σταχυολόγησε τα σημαντικότερα προβλήματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στάθηκε στα μη επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία. «Όταν μια μελέτη έχει τα τελευταία στοιχεία από 16 χρόνια πριν, δεν είναι ούτε επικαιροποιημένη, ούτε ολοκληρωμένη, είναι επικίνδυνη» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτ. Φαρμάκης χαρακτηρίζοντας τη Μελέτη αυτή ως μελέτη πολιτικών… επιπτώσεων καθώς εκτίμησε ότι είναι τουλάχιστον προβληματικό η ΜΠΕ να κρίνει τις αποφάσεις του ΣτΕ και να εμπεριέχει όχι περιβαλλοντικές, αλλά πολιτικές και νομικές απόψεις.

Λ. Δημητρογιάννης: Μελέτη που πρέπει να πάει για… ανακύκλωση

Τη διεξοδικότερη ανάλυση της ΜΠΕ για το έργο της Μεσοχώρας έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λάμπρος Δημητρογιάννης αναφερόμενος στην εισήγησή του σε μια σειρά από επιμέρους προβληματικά σημεία της ΜΠΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα τη μελέτη ως μελέτη που πρέπει να πάει για… ανακύκλωση, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του στις επιπτώσεις που καταγράφονται ήδη στο δέλτα του Αχελώου από τη λειτουργία των υφιστάμενων φραγμάτων στον Αχελώο, υπογραμμίζοντας ότι από το 1986 οι αεροφωτογραφίες δείχνουν οπισθοχώρηση της ακτογραμμής κατά 100 μέτρα. Ο Λ. Δημητρογιάννης στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι στη Θεσσαλία δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που προβλέπονται στα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής για το εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αντιθέτως έχουν γίνει 35.000 γεωτρήσεις στο θεσσαλικό κάμπο.

Από την πλευρά ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου και με την ιδιότητα του πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο «βαφτίστηκε» κατά καιρούς έργο άρδευσης, έργο ύδρευσης, έργο περιβαλλοντικό για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και τώρα έργο ενεργειακό. Ο Γ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι το έργο πρωτίστως το έχουν σταματήσει οι κάτοικοι της Μεσοχώρας και όχι οι Αιτωλοακαρνάνες, ενώ εκτίμησε ότι η ΔΕΗ επίτηδες δεν περιλαμβάνει υδρολογικά στοιχεία μετά το 2004 καθώς αυτά δεν ευνοούν το σενάριο της εκτροπής. «Βιάζονται να περάσει η ΜΠΕ πριν έρθει η μελέτη για την κλιματική αλλαγή». Μάλιστα απαντώντας στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που προσπάθησε να αιτιολογήσει ότι τη μη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ έχει χρήματα», ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η Ε.Ε δεν θεωρεί ΑΠΕ τα μεγάλα φράγματα και αναρωτήθηκε με νόημα ότι «πόσο σανό θεωρούν ότι μπορούμε να τρώμε, αν η ΔΕΗ έχει τόσα χρήματα γιατί δεν επιδοτεί τους λογαριασμούς και βάζει τους πολίτες να πληρώνει τις αυξήσεις στο ρεύμα;»

Απ. Κατσιφάρας: Στις πολιτικές διεργασίες της κυβέρνησης το έργο

Περιβαλλοντικό έγκλημα χαρακτήρισε ο Απ. Κατσιφάρας την εκτροπή του Αχελώου εκτιμώντας ότι είναι στις πολιτικές διεργασίες της κυβέρνησης το συγκεκριμένο έργο. Μάλιστα κάλεσε τον Περιφερειάρχη σε εγρήγορση σημειώνοντας ότι το θέμα το είχε αντιμετωπίσει και ο ίδιος στη δική του θητεία. «Μαζί με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας δεν χάσαμε καμία μάχη. Εννέα χρόνια μείναμε όρθιοι, φροντίστε να μην χάσουμε αυτή τη μάχη και είναι μέρα μεσημέρι, γιατί είναι πολύ περίεργα τα παιχνίδια των Αθηνών» είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Σπηλιόπουλος : Συζήτηση σε επίπεδο Πρωθυπουργού

Ο Κ. Σπηλιόπουλος από την παράταξη «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» παρατήρησε εύστοχα ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται στη σκιά της Διάσκεψης στη Γλασκώβη για το κλίμα και πως η διαχείριση του νερού σχετίζεται άμεσα με την κλιματική κρίση. Συντάχθηκε σε πολλές περιπτώσεις με τις παρατηρήσεις που έκανε ο Δήμαρχος Αγρινίου για την ΜΠΕ και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ενώ επέμεινε ότι πρόκειται για μείζον θέμα που πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Πρωθυπουργού.

Για εναρμόνιση με την απόφαση του ΣτΕ μίλησε ο μελετητής

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παρενέβη και εκπρόσωπος του μελετητή κάνοντας την εκτίμηση ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι το φράγμα της Μεσοχώρας δεν σχετίζεται με την εκτροπή του Αχελώου. Αναφέρθηκε ακόμη ότι η συγκεκριμένη ΜΠΕ προσπαθεί να εναρμονίσει το έργο με την απόφαση του ΣτΕ και συγκεκριμένα τη Λεκάνη Απορροής της Δυτικής Ελλάδας και το χωροταξικό της Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό στη γνωμοδότηση, όπως και στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι είναι υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, αλλά καταδικάζοντας το ξεπούλημα της ΔΕΗ, των υδροηλεκτρικών έργων και συνακόλουθα το ξεπούλημα στους ιδιώτες των φυσικών πόρων της χώρας.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων, όπως ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λ. Μπλέτσας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας Γ. Κατσούλας, Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης και Ακτίου Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης.

Περιφερειακό Συμβούλιο