81% η εβδομαδιαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία

Η δεύτερη χειρότερη εβδομάδα της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία με 760 νέα κρούσματα

Με πολύ μικρή διαφορά η εβδομάδα που πέρασε ήταν η δεύτερη χειρότερη στην Αιτωλοακαρνανία για την εξέλιξη της πανδημίας. Στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7/11) το “κοντέρ” των νέων κρουσμάτων έγραψε συνολικά 760 νέα κρούσματα.

Πρόκειται για έναν όγκο κρουσμάτων ελάχιστα μικρότερο από το εβδομαδιαίο αρνητικό ρεκόρ της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό είχε καταγραφεί την εβδομάδα αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα, όταν από τις 10 έως τις 16 Μαΐου είχαν εντοπιστεί 797 νέα κρούσματα. Αξίζει μάλιστα εκτός από τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων να παρατηρήσει κανείς και το ποσοστό της αυξητικής τάσης που υπάρχει και το οποίο είναι θηριώδες. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, από 25 έως 31 Οκτωβρίου δηλαδή, είχαν καταγραφεί στην Αιτωλοακαρνανία 419 νέα κρούσματα. Τα 760 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την επόμενη ακριβώς εβδομάδα, σηματοδοτούν μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 81% σε εβδομαδιαία βάση.

Αύξηση στις νοσηλείες: Κοντά στο 100% η πληρότητα της κλινικής covid στο Μεσολόγγι

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει ήδη φέρει μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες και ιδίως στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όταν τις τελευταίες ημέρες η κλινική covid «φλερτάρει» με πληρότητα κοντά στο 100%. Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, χάρις τις μεγαλύτερες δυνατότητες που υπάρχουν σε διαθέσιμες κλίνες. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νοσούντων από covid που νοσηλεύονται, κυμαίνεται κοντά στους 20. Ωστόσο πριν από δύο εβδομάδες υπήρχαν μόνο τρεις νοσηλευομένοι στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου. Οι υγειονομικοί πάντως εκτιμούν ότι το «κύμα» των νέων νοσηλειών θα συνεχιστεί, αφού τα κρούσματα που εντοπίζονται στην περιοχή παραμένουν αρκετά υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το Σαββατοκύριακο, που συνήθως γίνονται λιγότερα test, τα νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία μπορεί να μην ανήλθαν σε τριψήφιο αριθμό, αλλά κινήθηκαν κοντά στα 100 (93 το Σάββατο, 89 την Κυριακή).

Δείγματα αυξητικών τάσεων στους εμβολιασμούς

Αν και είναι γνωστό ότι η Αιτωλοακαρνανία κατά περίπου 10% σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν κάποια δείγματα αυξητικής τάσης στα εμβολιαστικά ραντεβού της πρώτης δόσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι πρόσφατα τα εμβολιαστικά ραντεβού για την τρίτη δόση είχαν φτάσει να ξεπεράσουν εκείνα της πρώτης δόσης, τις προηγούμενες ημέρες η τάση αυτή φαίνεται ότι αντιστράφηκε. Γεγονός που φυσικά οφείλεται στα νέα μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Από την περασμένη Παρασκευή βέβαια που άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, ίσως η τάση αυτή να αναστραφεί εκ νέου.

Μέχρι στιγμής πάντως στην Αιτωλοακαρνανία έχουν γίνει συνολικά 196.663 εμβολιασμοί. 97.257 είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης αφορά 102.134 πολίτες. Σε 4.952 έχει χορηγηθεί και η τρίτη (αναμνηστική) δόση.