Αιτωλοακαρνανία : Η Περιφέρεια προχώρησε – Ανάδοχοι στις αποκαταστάσεις

Κεράσοβο, Πόκιστα και παρεμβάσεις σε ρέματα : Τρεις παρεμβάσεις πέντε εκατ. ευρώ για τις αποκαταστάσεις από τον «Ιανό»
Η Περιφέρεια παρά τις αρχικές αντιδράσεις για τη διαδικασία προχώρησε στη δημοπράτηση

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις από τις παρατάξεις του Απ. Κατσιφάρα και του Κ. Σπηλιόπουλου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στη δημοπράτηση έργων που αφορούν αποκαταστάσεις από τη θεομηνία του περασμένου Ιανουαρίου «Ιανός» με τη διαδικασία του άρθρου 32 του νόμου των δημοσίων συμβάσεων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει ουσιαστικά σε πολύ σύντομους χρόνους την πρόσκληση σε τρεις μόνο υποψήφιους αναδόχους να υποβάλλουν προσφορές και την επιλογή της οικονομικότερης προσφοράς. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται για λόγους «κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα» καθώς επίσης και οι περιστάσεις για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν θα πρέπει να απορρέουν από ευθύνη αυτού που αναθέτει το έργο. Η Περιφερειακή Αρχή εκτιμώντας ότι καλύπτεται από το γεγονός ότι πρόκειται για έργα των αποκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές και στις περιπτώσεις που οι πληγείσες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προχώρησε τη διαδικασία. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας προχώρησε στην επιλογή αναδόχων.

Έτσι για την «αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού στην Τ. Κ. Άνω Κερασόβου Αγρινίου» με προϋπολογισμό 1.000.000€ προσφορές υποβλήθηκαν από τις εταιρείες «Νικολόπουλος ΑΤΕ», «Οινιάδες Τεχνική Χρ. Κότσαλος» «Π. Πανδρεμένος & ΣΙΑ» και «Πύγνημι ΙΚΕ», όπου τελικά επιλέχθηκε η προσφορά της «Νικολόπουλος ΑΤΕ» με έκπτωση 9%.Για την «αποκατάσταση βλαβών αντιπλημμυρικών έργων από τη θεομηνία της 26ης/1/2021» με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΑΦΟΙ ΤΣΕΛΙΟΥ ΑΤΕ» με έκπτωση 30,5%, ενώ προσφορές είχαν υποβάλλει ακόμη οι εταιρείες «Εργοδυναμική Πατρών» και «Β. Βλασταράς ΑΤΕ». Τέλος για την «αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού στην Τ. Κ. Πόκιστας Ναυπακτίας» με προϋπολογισμό 1.000.000€ ανάδοχος με έκπτωση 21% η «Μ. & Χ. ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑΣ», ενώ προσφορές υπέβαλλαν ακόμη η «Τριχωνίς ΑΕ», «Στράτος Βασίλειος» και «Σταυρόπουλος Ιωάννης».

Τελικά μειοψήφισε μόνο ο Σπηλιόπουλος

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις συγκεκριμένες αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή υπερψήφισαν και τα μέλη της παράταξης του Απ. Κατσιφάρα και οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο μόνος που καταψήφισε ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» Κώστας Σπηλιόπουλος.

Παρεμβάσεις σε μεγάλες καταστροφές και σε σημεία όπου επαναλαμβάνονται πλημμυρικά φαινόμενα

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η ζημιά στο Άνω Κεράσοβο του Δήμου Αγρινίου. Και αυτό γιατί ο δρόμος που συνδέει το Μεσολόγγι με τις τοπικές κοινότητες Ρετσίνων, Ελληνικών, Μουσούρων, Άνω και Κάτω Κερασόβου κόπηκε εντελώς δημιουργώντας πολύ μεγάλο πρόβλημα ιδίως στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Σε άλλη περίπτωση στην ορεινή Ναυπακτία, στην Πόκιστα η κατολίσθηση συνοδεύτηκε από υποχώρηση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό που συνδέει τη Ναύπακτο με τον Πλάτανο και κατ’επέκταση την Ευρυτανία.
Τέλος στην εργολαβία που αφορά τις αποκαταστάσεις των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων αξίζει να σημειωθεί μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε ρέματα όπως το Λιγόρεμα στο Καινούργιο, όπου και πάλι πριν από ένα μήνα περίπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς επίσης και παρεμβάσεις στην περιοχή της Καμαρούλας, στη Μεγάλη Χώρα, στο Ζευγαράκι, αλλά και στην Ερμίτσα.

«Απειλή» προσφυγών από μερίδα του τεχνικού κόσμου

Πλέον θα έχει ενδιαφέρον στη συνέχεια αν θα προκύψουν προσφυγές στη διαδικασία ή όχι από μερίδα του τεχνικού κόσμου της περιοχής. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αγρινίου τις προάλλες με ανακοίνωσή του ζήτησε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «να καλέσει σε καθένα από τα έργα να συμμετάσχουν το σύνολο όσων δικαιούνται κι έχουν έδρα την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον μεγαλύτερο δυνατό ανταγωνισμό κι άρα το μέγιστο οικονομικό όφελος και κατ’ επέκταση και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία», ενώ σημείωνε παράλληλα ότι «ο μόνος δρόμος για να προστατευτεί το σύνολο των συναδέλφων εργοληπτών από τις παραπάνω διαδικασίες της Περιφερειακής Αρχής είναι από την πλευρά μας η προσφυγή κατά αυτών, γεγονός που θα οδηγήσει τα έργα σε καθυστερήσεις». Πάντως από το γεγονός ότι όσοι εκλήθησαν υπέβαλλαν κανονικά προσφορές προκύπτει ότι ο τεχνικός κόσμος της περιοχής μάλλον δεν έχει ενιαία στάση στο θέμα.