Σε τροχιά κατάρρευσης το αρδευτικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας
«Μέχρι το 2008 χρειαζόταν αρδευτική ενημερότητα που έφθανε στον ελληνικό οργανισμό πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠ) μέσω του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) για να εισπράξει ένας παραγωγός. Το 2008 καταργήθηκε και η κατάσταση ξέφυγε», λέει ο γεωπόνος Αντώνης Γιαχαλής στην «Κ». Ο κ. Γιαχαλής είναι πρόεδρος του Γενικoύ Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων του Πύργου που εποπτεύει 8 ΤΟΕΒ, 4 στον Αλφειό και 4 στον Πηνειό. Επειδή τα μέλη, οι αγρότες, δεν πληρώνουν στους ΤΟΕΒ, οι ΤΟΕΒ δεν πληρώνουν τον ΓΟΕΒ –στον Πύργο χρωστάνε 6 εκατομμύρια ευρώ– και εκείνοι χρωστάνε στη ΔΕΗ, και για να δουλέψουν οι αρδεύσεις τα αντλιοστάσια χρειάζονται ρεύμα.
Oι ΤΟΕΒ λαμβάνουν όλο και συχνότερα τις τελευταίες εβδομάδες την ακόλουθη επιστολή από τη ΔΕΗ: «Καλημέρα, σας διαβιβάζω τη συνημμένη επιστολή, με την οποία σας γνωρίζουμε, λόγω του ότι έως σήμερα δεν έχετε προβεί στη διευθέτηση της οφειλής του ΤΟΕΒ, είτε εξοφλώντας αυτή στο σύνολό της, είτε διακανονίζοντας αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό της ΔΕΗ Α.Ε., ότι προβήκαμε στη δήλωση παύσης εκπροσώπησης των παροχών του ΤΟΕΒ, τομέας διαχείρισης πελατών δημοσίου».
Εν τω μεταξύ, με την ενεργοποίηση της ρήτρας από τη ΔΕΗ έρχονται τώρα σε όσους δεν έχει παύσει η εκπροσώπηση νέοι φουσκωμένοι λογαριασμοί. «Θα μείνουν χωρίς νερό και θα το παίρνουν μόνο εκείνοι που ευνοούνται από τη φυσική ροή», λέει ο κ. Γιαχαλής.
Επιστολή από τη ΔΕΗ πήρε και ο ΤΟΕΒ Κατοχής έξω από το Μεσολόγγι που είχε μπει σε ρύθμιση των παλαιών χρεών –ο συγκεκριμένος οργανισμός αρδεύει 50.000 στρέμματα. Πλήρωσε κάποιες δόσεις, αλλά όταν άρχισαν να φτάνουν οι αυξήσεις στα μέλη του ΤΟΕΒ αυτά σταμάτησαν να πληρώνουν το νερό και ο ΤΟΕΒ με τη σειρά του έπαυσε να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Το ρεύμα κόπηκε και πρόκειται μεταξύ άλλων και για ένα αντλιοστάσιο που κρατούσε το Μεσολόγγι… στεγνό. Χρειάσθηκε παρέμβαση του περιφερειάρχη για να επιστρέψει το ρεύμα σε αυτό το –αποστραγγιστικό– αντλιοστάσιο. Στην Αιτωλοακαρνανία το ρεύμα είναι κομμένο στη Βόνιτσα, στις Φυτιές, στην Παραβόλα, στο Καινούργιο, στο Λεσίνι, στην Κατοχή και στο Μεσολόγγι. «Είναι διαλυμένα τα πάντα», λέει ο Κ. Βήτας, πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου.
πηγή : kathimerini.gr