H ενεργειακή κρίση χτυπά τους Δήμους

Η περίπτωση του Δήμου Ξηρομέρου : 49.000 ευρώ η αύξηση μέσα μόλις ένα μήνα

Η ενεργειακή κρίση πλήττει τους πάντες. Το πλήγμα όμως που δέχονται οι Δήμοι και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι σημαντικό και από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση κάθε άλλο παρά παροδική φαίνεται να είναι ο κίνδυνος οι αυξήσεις να μετακυληθούν μέσω των ανταποδοτικών τελών στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ορατός.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Κυβέρνηση σε σχετική σύσκεψη που προγραμματίζεται με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών την προσεχή Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Η Ένωση των ΔΕΥΑ της χώρας χαρακτηρίζει πλέον το ενεργειακό κόστος ως «ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα», εκτιμώντας ότι έχει εκτιναχθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και αποτελεί περίπου το 40% του λειτουργικού κόστους των ΔΕΥΑ. Μεταξύ των αιτημάτων των ΔΕΥΑ είναι «η υπαγωγή των ΔΕΥΑ σε τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, η υπαγωγή στα ειδικά τιμολόγια όπως αυτό των μεγάλων καταναλωτών και η ένταξη των ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Μέχρι στιγμή πάντως δεν έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Δ. Παπαστεργίου: Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων

Το όλο θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της Δ. Παπαστεργίου να υπογραμμίζει ότι οι δαπάνες των Δήμων μόνο για την ενέργεια το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα οι Δήμοι δείχνει να επιβαρύνονται με άλλα τόσα, δηλαδή στο σύνολο 600εκ. «Αυτό το κόστος δεν είναι δυνατόν να μετακυληθεί στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, αλλά δεν μπορεί και να απορροφηθεί από τους δήμους» σημείωσε με νόημα ο ίδιος.

Για να καταλάβει κανείς τη χιονοστιβάδα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στα οικονομικά των Δήμων, πριν εξετάσει κανείς την αύξηση του ρεύματος στις μεγάλες καταναλώσεις των αντλιοστασίων των ΔΕΥΑ, αρκεί να δει το κόστος του ηλεκτροφωτισμού. Σχετικά στοιχεία παρέθεσε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης. Από 107.000 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020, ο ηλεκτροφωτισμός στο Δήμο Ξηρομέρου το Σεπτέμβριο του 2021 κόστισε 130.000 ευρώ. 85.000 ευρώ ήταν το κόστος του ρεύματος τον Οκτώβριο του 2021 για να ανέλθει στις 123.000 τον ίδιο μήνα του 2021. Και από 77.000 ευρώ το Νοέμβριο του 2020 το κόστος ανήλθε στις 112.000 ευρώ το Νοέμβριο του 2021. Τέλος από 77.000 ευρώ και το Δεκέμβριο του 2020, το κόστος του ρεύματος εκτοξεύτηκε στις 126.000 ευρώ το Δεκέμβριο του 2021.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Γ. Τριανταφυλλάκης ο Δήμος Ξηρομέρου είχε κάνει παρεμβάσεις στις ενεργοβόρες υποδομές του, με αποτέλεσμα το ενεργειακό κόστος του Δήμου μεταξύ 2019 και 2020 να μειωθεί κατά 100.000 ευρώ. Αυτή όμως η προσπάθεια πάει στράφι… καθώς όπως παρατέθηκε προηγουμένως μόνο μέσα σε ένα μήνα (το Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020) η αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω της ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 49.000 ευρώ. Αυτές τις αυξήσεις έως τώρα ο Δήμος Ξηρομέρου, όπως αναφέρει ο Γ. Τριανταφυλλάκης, τις απορρόφησε ο Δήμος, στερώντας όμως πόρους από έργα, μελέτες, προμήθειες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του Δήμου. Είναι προφανές ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Και χωρίς κρατική παρέμβαση το κόστος αυτό, ίσως και νωρίτερα του αναμενομένου καθώς η ενεργειακή κρίση μαίνεται ακόμη, θα μετακυληθεί στους δημότες.