«Όταν οι αγρότες ευημερούν…»

Για εργαλειοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας ότι «εμφανίζεται ως φίλος των αγροτών στα λόγια, όχι στην πράξη». «Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε, θεωρητικά, τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, αλλά η πολιτική του κριτική εστιάστηκε στα ΜΜΕ. Εργαλειοποίησε δηλαδή τα θέματα των αγροτών για να υπηρετήσει την προσωπική του πολιτική ατζέντα…» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εντάξει, ο Τσίπρας είναι αυτός που είναι. Πάλι καλά δηλαδή που δεν ανέβηκε πάλι πάνω σε κάποιο τρακτέρ… Η κυβέρνηση όμως –και κάθε κυβέρνηση- δεν πρέπει να ξεχνά τη ρήση του Τρούμαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν είχε πει «όταν οι αγρότες ευημερούν, ευημερεί και η χώρα και όταν οι αγρότες έχουν προβλήματα, έχει προβλήματα και η χώρα».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αγρότες δεν ευημερούν, η εγχώρια παραγωγή σχεδόν σε όλα τα προϊόντα συρρικνώνεται εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα, από αγροτική χώρα, γίνεται εισαγωγέας αγροτικών προϊόντων σε ποσοστά άνω του 50 και 60% για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες… Αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι αγρότες μπορεί σχεδόν εθιμοτυπικά κάθε χρόνια τέτοια εποχή να στήνουν μπλόκα, αλλά κάπου έχουν δίκιο…