Σε τροχιά κατάρρευσης οι ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας

Το ενεργειακό κόστος «πνίγει» τους ΤΟΕΒ

Η ενεργειακή κρίση έρχεται να προστεθεί σε εποχή που οι ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα δεν έχουν μπορέσει να αποτινάξουν τα βάρη που δημιουργήθηκαν από τις παθογένειες του παρελθόντος, με αποτέλεσμα το αρδευτικό δίκτυο να βαδίζει σε τροχιά κατάρρευσης…

Θέλουν επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Το αίτημα των αγροτών, που ούτως ή άλλως καλούνται να ανταπεξέλθουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και των ΤΟΕΒ είναι να υπάρξει ενίσχυση των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων . Οι ΤΟΕΒ ζητούν το Κράτος να αναλάβει την επιχορήγηση μέρους ή όλης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος των οργανισμών. Εντωμεταξύ βιάζονται να πάρουν μια απάντηση (που η Κυβέρνηση δεν την έχει δώσει ακόμη) καθώς ως γνωστόν, οι ΤΟΕΒ κάθε χρόνο τέτοια εποχή καθορίζουν το αρδευτικό τέλος και, ως εκ τούτου, θέλουν να το γνωρίζουν, ώστε να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου. Ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκα σε πρόσφατη συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, όπου ετέθη το θέμα για τους ΤΟΕΒ, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ρύθμιση.

«Χαλάρωση» των ρυθμίσεων από τη ΔΕΗ

Στην παρούσα συγκυρία το ρεύμα σε αρκετά ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας –αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας- είναι κομμένο, καθώς οι Οργανισμοί δεν έχουν καταφέρει να μείνουν εντός ρύθμισης για τις συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος, που έχουν προς τη ΔΕΗ. Το πρόβλημα θα γίνει φυσικά εντονότερο –αν δεν υπάρξει παρέμβαση- όταν αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, καθώς τώρα είναι μια «νεκρή» περίοδος για τους αγρότες. Εκτός λοιπόν από την κρατική παρέμβαση ένα πάγιο αίτημα των ΤΟΕΒ είναι η «χαλάρωση» των ρυθμίσεων από τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να υπάρχει το ανεβοκατέβασμα του διακόπτη που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Μια από τις βασικότερες αιτίες που η κατάσταση στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων ξέφυγε τα προηγούμενα χρόνια ήταν το γεγονός ότι καταργήθηκε η αρδευτική ενημερότητα που έφθανε στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του ΟΣΔΕ για να εισπράξει ένας παραγωγός τις επιδοτήσεις του. Έκτοτε και σε συνδυασμό με τη δυσκολότερη θέση στην οποία βρέθηκε το σύνολο του αγροτικού κόσμου στα χρόνια της κρίσης των Μνημονίων δημιουργήθηκαν οφειλές εκατομμυρίων. Και τώρα η ενεργειακή κρίση έρχεται ουσιαστικά να αναβαθμίσει το δυσεπίλυτο πρόβλημα σε γόρδιο δεσμό…