Στην Ουκρανία είδαμε τι σημαίνει πρόσφυγας πολέμου!

Θα το πούμε ως σχήμα καθ’ υπερβολήν. Ευτυχώς γίνεται και κάποιος κανονικός πόλεμος και βλέπουμε πως είναι οι κανονικοί πρόσφυγες πολέμου. Έστω στη σύγχρονη εποχή, γιατί και οι συγκρίσεις με το Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορεί να είναι 100% δόκιμες.

Όλες οι εικόνες που μεταδόθηκαν στα διεθνή τηλεοπτικά και στα ελληνικά δίκτυα από τα ουκρανικά σύνορα, είτε με την Πολωνία, είτε με τη Ρουμανία, είτε με την Ουγγαρία και την Σλοβακία, ήταν ίδιες. Γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, με μια βαλίτσα ρούχα και τα χαρτιά τους.

Στην από εδώ πλευρά όμως, στο Αιγαίο, οι εικόνες των… «προσφύγων» ήταν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, εικόνες ανδρών σε στρατεύτισιμη ηλικία που έχουν χάσει τα χαρτιά τους και τους έχει απομείνει μόνο το κινητό τηλέφωνο και στην καλύτερη των περιπτώσεων ασορτί με το selfo-ματσούκι…. Μοναδική εξαίρεση ήταν πράγματι κάποιες εικόνες μέσα στην κρίση του 2015 -2016 και αυτό αφορούσε κατά βάση τους Σύριους. Όχι όμως το κάθε καρυδιάς καρύδι, που μαζεύτηκε στις τουρκικές ακτές για να περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδοτεί την «εισβολή»….