Έστω και προσωρινή μείωση φόρων προτείνουν οι Βρυξέλλες, αλλά εδώ τα βάζουμε με τα Caynne

Την ανάγκη προσωρινής μείωσης της φορολογίας σε καύσιμα και ενέργεια προτείνουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ανασχεθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η έκθεση της Ευρωβουλής αναφέρεται και σε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Όπως:
Στις 21 Μαρτίου 2022, η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε μια δέσμη μέτρων με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Το πακέτο περιλαμβάνει μειωμένους φόρους καυσίμων, αντισταθμιστικές πληρωμές για το κόστος καυσίμων των νοικοκυριών που διαθέτουν αυτοκίνητα, αυξημένο επίδομα στέγασης για οικογένειες με παιδιά και νέο σύστημα έκπτωσης ταξιδιού. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προβλέπουν ότι ο φόρος καυσίμων για το ντίζελ και τη βενζίνη θα μειωθεί προσωρινά στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί περιλαμβάνουν, ιδίως, την επιστροφή στους πολίτες των απροσδόκητων κερδών από το ΦΠΑ καυσίμων, μέσω μείωσης άλλων φόρων στα καύσιμα. «Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει προσωρινά τον συντελεστή ΦΠΑ στα καύσιμα χαμηλότερα του 23%».

Τώρα, εδώ στην Ελλάδα, ας συνεχίσουν κάποιοι να λένε ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ωφελεί του κατόχους Porsche Caynne….