Η ακρίβεια κινεί πλέον και το πολιτικό σκηνικό

Μόνο ένα 15% έως 19% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αξιολογεί ως αποτελεσματικά τα μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση έως τώρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μάλιστα μόλις το 10% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς. Διόλου τυχαία είδαμε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να μικραίνει και την κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη φθορά, αν και προφανώς αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι δημοσκοπικά τουλάχιστον συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία.

Δύο απανωτές δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται. Στη δημοσκόπηση της Alco το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στις 8,9 μονάδες, ενώ στη δημοσκόπηση της ΜRB η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διαμορφώνεται στο 7,4%.

Το αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει έως τώρα κάτι παραπάνω για την ακρίβεια είναι μία μεγάλη κουβέντα που από ποια σκοπιά και να το δεις, οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου απόλυτες. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό φαίνεται να πληρώνει και μία κακή εικόνα που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα από πολλά κορυφαία στελέχη της. Το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι δεν θα πετάξουμε τη χώρα στα βράχια από δημοσιονομικής απόψεως και τελικά είδαμε πρόσφατα την κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια.

Περισσότερο κακό ίσως έκαναν δηλώσεις υπουργών του τύπου «μην ξεχνάμε να κλείνουμε το θερμοσίφωνα» ή δηλώσεις όπως ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα ωφελήσει μόνο όσους έχουν Porsche Cayenne. Πάντως σε κάθε περίπτωση είτε η ακρίβεια αυτή καθεαυτή, είτε κάποιες κακές στιγμές της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, αυτό είναι το θέμα που μπορεί να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.