Οδεύουμε προς το… 2012

Με φόντο τις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική και την ενισχυμένη αναλογική στις δεύτερες εκλογές φαίνεται ότι επιστρέφουμε στο 2012….

Βεβαίως δεν είναι το εκλογικό σύστημα που φταίει. Είναι οι διαδοχικές κρίσεις, που έχουν κουράσει την κοινωνία και απαιτούν άλλες λύσεις… Λύσεις που ίσως δεν τολμά καμία μονοκομματική κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι να μην επιστρέψουμε και στο κλίμα του 2012. Γιατί όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μόνος του, τουλάχιστον αυταπατάται.

Ωστόσο το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι ώριμο ακόμη και τα παθήματα της προηγούμενης δεκαετίας, μάλλον δεν έχουν γίνει μαθήματα. Αντιθέτως μάλλον έχει πάρει τα λάθος μαθήματα. Για παράδειγμα, το ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει την προοπτική συνεργασίας λίγο – πολύ ως «στίγμα», γι’ αυτό και τώρα λέει «ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο». Ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Αν τα κόμματα στην Ελλάδα είχαν την ωριμότητα να κάνουν πραγματικές προγραμματικές συμφωνίες (βλέπε Γερμανία), τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Ο κίνδυνος λοιπόν να επιστρέψουμε στο 2012 και στη χειρότερη εκδοχή του είναι πολύ μεγάλος.