Το ιστορικό λάθος της Ευρώπης σε σχέση με τη Ρωσία

Αυτό που είπε ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος, Frank-Walter Steinmeier για τη Ρωσία είναι κάτι που αφορά μόνο τη γερμανική πολιτική αλλά ευρύτερα την ευρωπαϊκή πολιτική.

«Αποτύχαμε σε σχέση με τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού, στο οποίο θα συμπεριλαμβανόταν και η Ρωσία. Αποτύχαμε στην προσπάθεια πρόσδεσης της Ρωσίας σε μια κοινή αρχιτεκτονική ασφάλειας» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Πρόεδρος που έχει διατελέσει και ΥΠΕΞ.

Μόνο που αυτό δεν ήταν ένα μόνο γερμανικό αλλά και ευρύτερα ευρωπαϊκό λάθος. Ενόσω το ΝΑΤΟ επεκτείνονταν ανατολικά τα προηγούμενα 20-25χρόνια, η Ευρώπη έχτιζε σχέσεις με τη Ρωσία και δη την ενεργειακή σχέση. Σε περίπτωση εμπλοκής, όπως τελικά συνέβη στην Ουκρανία, η Ευρώπη ήταν αυτή που όντας στη μέση θα την «πλήρωνε»… Και έτσι τελικά συνέβη. Αν ως ευρωπαίοι ήμασταν ψυχή τε και σώματι στο ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να είχαμε αναπτύξει αυτές τις σχέσεις με τη Ρωσία ή θα έπρεπε να είχαμε φέρει πιο κοντά τη Ρωσία στο ΝΑΤΟ και όχι το ΝΑΤΟ στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Αυτό είναι ένα ιστορικό λάθος της Ευρώπης, που το πληρώνει ακριβά καθώς δεν έχει την πολυτέλεια, όπως η ΗΠΑ να βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.