Ακόμη ψάχνονται ΚΕΔΕ και Σκρέκας για το ενεργειακό κόστος των Δήμων

Χωρίς ειδήσεις και η νέα επαφή της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα αναφορικά με το αυξημένο ενεργειακό κόστος των Δήμων και των ΔΕΥΑ, αλλά και το τέλος ταφής.

Στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν και οι συναρμόδιοι Στέλιος Πέτσας (Εσωτερικών) και Θεόδωρος Σκυλακάκης (Οικονομικών), από την πλευρά της ΚΕΔΕ συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ. Οι Δήμαρχοι ως γνωστόν ζητούν να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οικονομικά οι ΔΕΥΑ καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά τη λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών (πάνω από 94%). Ενώ σε σχέση με το τέλος ταφής, ζητούν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι Δήμοι να μην «ματώσουν» αλλά και να είμαστε ως χώρα συμβατοί με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε..

Εν τέλει συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα, από κοινού, τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας στην επεξεργασία μιας πρότασης έκτακτης ενίσχυσης των ΔΕΥΑ, όπου θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που θα αποστείλει άμεσα η ΚΕΔΕ και συνδέονται με μια σειρά από κριτήρια όπως η εισπραξιμότητα, το ύψος των τιμολογίων, οι απώλειες νερού και οι δυνατότητες για άμεσες επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό. Η πρόταση της έκτακτης χρηματοδότησης μόλις καταρτιστεί, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης θα παρακολουθείται σε διαρκή βάση, μήνα με το μήνα, η διακύμανση του ενεργειακού κόστους και με βάση τις εξελίξεις, να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα οικονομικής στήριξης των Δήμων.
Ακόμη τις επόμενες ημέρες, συμφωνήθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Ενέργειας να υπάρξει σύσκεψη με συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας όπου θα καταγράφεται το πότε και πόσα χρήματα εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας από τους καταναλωτές για ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου αυτά να αποδίδονται έγκαιρα στους Δήμους.

Ενώ τέλος αναφορικά με το τέλος ταφής συμφωνήθηκε να αποσταλεί εκ νέου προς την πολιτική ηγεσία η πρόταση της ΚΕΔΕ για τον επανακαθορισμό του ύψους του τέλους ταφής, προκειμένου να συνδεθεί το ύψος αυτό, τόσο με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, όσο και με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που αφορούν την ανακύκλωση από πλευράς Δήμων.