Τις καλύτερες εντυπώσεις αφήνει στο κοινό η έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου Νίκου Σιάμου

Ένα ταξίδι στο παρελθόν που προσφέρει αισθητική εμπειρία και συγκίνηση

Στις 2 Απριλίου, στη «Διέξοδο», παράλληλα με την κήρυξη της έναρξης των γιορτών εξόδου από το δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ρετρό» του Νίκου Σιάμου. Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα σκηνοθετημένες φωτογραφίες- πορτραίτα. Πολλά από τα εκτιθέμενα έργα έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς του Λονδίνου, του Καναδά, του Λας Βέγκας και της Ταϋλάνδης.

Η έκθεση «Ρετρό» μίλησε στην καρδιά των επισκεπτών.
Παραθέτω αποσπάσματα από το βιβλίο επισκεπτών της «Διεξόδου:
«Ολοζώντανη έκθεση, μας μιλούσαν οι φωτογραφίες. Πορτραίτα ποιήματα»
«Νοσταλγικό ταξίδι-Υπέροχα χρώματα- Υπέροχα πρόσωπα- Τα πάντα αρμονικά»
«Ένα ταξίδι σε μια εποχή που ήξερε και είχε αισθητική. Πλήρης συναισθημάτων»

Πάρα πολύ θετικά σχόλια αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά παραθέτω το παρακάτω:
“Λένε ότι η συγκίνηση του αποδέκτη είναι το καίριο συναίσθημα που διαχωρίζει την αληθινή τέχνη από την “τάχατες” τέχνη. Ε, λοιπόν, η συγκίνηση μας κατέκλυσε βλέποντας τα έργα του Νίκου. Μας έφερε αυτή την ανάταση που έχει ανάγκη ο άνθρωπος προκειμένου να ανυψωθεί από τα μικρά κι ευτελή. Ευχή μου να ΄ναι γερός και γεμάτος εμπνεύσεις!”

Ο Νίκος Σιάμος επέλεξε ως μοντέλα του κυρίως απλούς ανθρώπους, της καθημερινότητας, με το φωτογραφικό-σκηνοθετικό του ταλέντο, το μεράκι του και τη «μαστοριά» του δημιούργησε μοναδικές ατμοσφαιρικές φωτογραφίες, νοσταλγικά αφηγήματα με συγκινησιακό φορτίο.

Ποιο είναι όμως το μυστικό που δημιουργεί αυτή την ατμόσφαιρα; Ο ίδιος ο δημιουργός μας λέει:
«Αυτό που δημιουργεί την ατμόσφαιρα είναι το φως και το χρώμα. Με τον χρόνο έμαθα να χρησιμοποιώ το χρώμα και το φως, όπως ένας ζωγράφος, για αυτό τα έργα μου μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Ο τρόπος που χρησιμοποιώ τους θερμούς τόνους στα δέρματα και σε όλη την εικόνα, η παλέτα των χρωμάτων -κυρίως γήινα- αποτελούν στοιχεία που δημιουργούν την ατμόσφαιρα, για αυτό είναι ελάχιστες οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που βγάζω, όπως όταν θέλω να σταθώ στο βλέμμα για να τραβήξει την προσοχή μόνο σ΄αυτό. Το φως είναι δραματικό, έχει πιο φωτεινά σημεία και έντονες σκιές που δίνουν βάθος στη φωτογραφία και την κάνουν να φαίνεται πιο τρισδιάστατη»

Πέρα από την τεχνική αρτιότητα, ο Νίκος Σιάμος, διαθέτει διαισθητική αντίληψη των πραγμάτων. Με διακριτικότητα και χιούμορ δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα . Διεισδύει στον ψυχισμό των ανθρώπων και τον φωτίζει μοναδικά. Έχει την ικανότητα να ανασύρει φως απ΄το σκοτάδι. Ο τρόπος δουλειάς του, παραπέμπει στα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη «Ν’ αξιοποιείς το ελάχιστο για να του αποσπάς τα μέγιστα είναι το πιο δύσκολο και το πιο «ελληνικό» μυστικό.»

Δεν είναι τυχαίο ότι οι φωτογραφίες του συγκινούν τους απλούς ανθρώπους και διακρίνονται από τους ειδικούς.
Δρ. Ελένη Καρανικόλα- Τσουβέλα

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου και η λειτουργία της θα είναι καθημερινή (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία της Διεξόδου (26310 51260).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νίκος Σιάμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι.
Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την φωτογραφία ενώ παράλληλα εργάζονταν στην οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσαν οι γονείς του.
Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή European school photography στην Αθήνα και το 2002 άνοιξε δικό του στούντιο αναλαμβάνοντας φωτογραφίσεις κοινωνικών εκδηλώσεων, πορτραίτων και μόδας.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό από τους καλύτερους φωτογράφους του κόσμου.
Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις.
Είναι μέλος των PWS,SWPP,WPPI,MPI,COSMOS AWARDS και κατέχει τον τίτλο του Master photographer στους φωτογραφικούς οργανισμούς WPPI (Las Vegas) και PWS (Europe).